Как да напишете мотивационно писмо за автобиографията ви
Публикувано от: Zaplata.bg
09 Септември, 2019 г.
Как да напишете мотивационно писмо за автобиографията ви
Снимка: shutterstock

Малко хора обичат търсенето на работа. Търсене из сайтовете за обяви със свободни работни места, обмислянето и писането на автобиография, подготовката за изтощителното интервю - всичко това е изморяващо и причиняващо сериозен стрес. Въпреки това, може би най-трудната стъпка в този процес е да се напише ефективно мотивационно писмо.

Съществуват много противоречиви съвети относно написването му. Следователно, за мнозина може да е трудно да разберат за какво да пишат и откъде да започнат. И предвид факта, че живеем в ерата на цифровата комуникация, човек може да се усъмни дали изобщо подобно писмо е необходимо.

Какво казват експертите

Отговорът - да. Необходимо е мотивационно писмо, а в някои случаи дори е задължително. „Не предоставянето на мотивационно писмо - това е знак за мързел и не особено желание. Това са някакви правописни и граматически грешки в автобиографията Ви“ - казва Джоди Гликман, специалист по комуникации.

Дори да се чете само едно от две мотивационни писма, това все още е плюс 50% относно шанса да бъдете наети. Това писмо може да Ви помогне. Не бива да пропускате възможността да се разграничите. Както обаче всеки, който някога е писал мотивационно писмо, знае, че това не е лесно. Ето как да дадете на HR мениджърите това, което търсят.

Направете изследване

Преди да започнете писмото си, научете повече за компанията и за свободното работно място, за което кандидатствате. Проучете уебсайта на организацията, нейните представителни страници в социалните мрежи и профилите на служителите.

Направете някакъв вид проучване. Разберете с какви проблеми се сблъсква компанията и как Вашата роля ще й помогне да се справи с тях. Освен това, познаването на особеностите на компанията също ще Ви помогне да изберете правилния тон за мотивационното си писмо.

Опитайте се да хванете културата на организацията, в която кандидатствате за работа. Така че, ако това е креативна агенция или някакъв дизайнерски магазин, можете да покажете повече свобода, но ако това е по-консервативна организация, като банка, стратегията на поведение ще бъде различна.

Помислете за силно начало

Обикновено, хората пишат така: „Кандидатствам за свободното работно място A, чиято обява беше публикувана на място Б“. Това е загуба на време и хартия. Встъплението трябва да бъде ефективно и незабавно да привлече вниманието. Събудете интерес.

Например, започнете с това, защо се интересувате от тази работа и защо сте подходящи за нея. Можете да напишете нещо подобно: „Аз съм разработчик на софтуер с повече от 9 години опит и бих искал да се възползвам от моя опит и ентусиазъм за да развивам растящия Ви екип.“

Между другото, не прибягвайте до хумор. Първо, не се знае, дали той ще съвпадне между Вас и читателя на писмото, и второ, може да прозвучи самонадеяно. Въпреки това, стойте настрана от клишетата и баналностите. Напишете нещо директно и динамично.

Например, като това: „Преди да продължите по-нататък, нека Ви обърна внимание на две причини, поради които можете да ме наемете ...“. Ако сте лично свързани по някакъв начин с компанията или с някой от нейните служители, споменете това и в първите две изречения. И да: в писмото си винаги се свързвайте директно с някого. Името на мениджъра по отдел кадри винаги може да бъде видяно в социалните мрежи.

Подчертайте личната си ценност

Компаниите търсят хора, които могат да помогнат в решаването на проблемите им. Въз основа на предишни изследвания покажете, че знаете какво прави организацията и с какви проблеми се сблъсква. Те не трябва да са конкретни, но можете да споменете общите тенденции, които са повлияли на индустрията.

Например, можете да напишете: „Много туристически организации се борят с това, как променящите се закони влияят върху способността им да предоставят висококачествени услуги.“ След това кажете как опитът Ви ще помогне при решаването на подобни проблеми. Можете дори да обясните, как някога сте решили подобен проблем.

Проявете ентусиазъм

Пояснете защо искате да получите това място. „Сега има много специалисти - конкуренцията е голяма. Затова често работодателите търсят не толкова професионалист, колкото човек, който е увлечен по своята работа и който обича това, което прави. Ентусиазмът е плюс 10 точки във Ваша полза.

За да подчертаете интереса си, можете да напишете нещо от рода на: „Бих искал да работя във Вашата компания, тъй като Вие сте лидер в отрасъла и задавате стандарти, които другите следват.“

Между другото, изпращането на 100 автобиографии би било загуба на време. Намерете 10 повече или по-малко подходящи компании, в които искате да работите, и вложете душата си в тях. По-малко, но по-добре. Напишете отделна автобиография и писмо за всяка от тях. В същото време, не пресичайте линията: не ласкайте и не преувеличавайте. Искреността е от решаващо значение. Проявете емоционална зрялост и професионализъм. 

Забележка: в някои отрасли, като мода или технологии, ще бъде по-подходящо да напишете за това, колко харесвате продукта или услугите на компанията.

Бъдете кратки

В повечето случаи, писмото се препоръчва да е с дължина 1-2 листа. По-добре е обаче да напишете не повече от една страница. Мотивационното писмо не трябва да бъде твърде дълго. То просто няма да бъде прочетено. Няма също да е във Ваша полза да покажете неспособността си да се изразявате сбито и точно. Размерът на писмото трябва да бъде такъв, че да може да се прочете веднага. Опитайте се да се изразявате лаконично и по темата.

Ако не можете да изпратите мотивационно писмо

Много компании в момента използват онлайн-системи за приемане на автобиографии и други заявки. Не всички организации обаче използват услуги, в които е възможно да се прикачи отделен документ с мотивационно писмо. Можете да включите писмото в документа с резюмето или просто да използвате електронната поща.

Ключови принципи

Препоръчва се:

  • едно просторно и привличащо вниманието начало, което ясно показва защо искате да работите тук и защо сте подходящи за съответната работа;
  • лаконичност (мениджърът по отдел кадри трябва да прочете писмото Ви още първия път);
  • описание на постиженията и вземаните на предишните работни позиции решения, които някога са помогнали за решаване на проблемите, с които тази компания може да се сблъска.

Не се препоръчва:

  • използване на хумор (в повечето случаи, той ще бъде не на място);
  • използването на едно и също мотивационно писмо за всички свободни работни места;
  • прибягването до ласкателство (това е непрофесионално и демонстрира емоционална незрялост).

Пример от практиката №1: Демонстрирайте разбиране за това, което е необходимо на една компания

Александър, вицепрезидент на некомерсиалната организация Rabbit Store, наскоро публикува обява за свободно работно място, търсещо специалист за набиране и обучение на персонала: „Търсих опитен и със силна база кадър. „Човек, който би могъл да направи всичко, от търсенето на кандидати до обучението им и подбора на други кадри“.

Повече от 100 кандидати са се отзовали на тази свободна позиция, но онлайн-системата не е позволила прикачването на мотивационно писмо. Въпреки това, един от кандидатите, Олег е намерил изход. Веднага след изпращането на автобиографията си през системата, той се е свързвал с компанията по електронната поща, отново изпращайки автобиографията си с допълнителен прикачен файл под формата на мотивационно писмо.

Резюмето на Олег не е било много успешно. Преди това той е сменил няколко компании, задържайки се във всяка от тях за много кратко време. Освен това, Олег е бил единственият кандидат, който е нямал професионално образование.

Имейлът обаче е спасил ситуацията. Първо, това е професионално. Олег ясно е заявил, че пише на електронната поща, за да провери дали молбата му е получена. По-нататък, той обяснил как е узнал за Александър (шефът на съпругата му, когато някога е работила за Rabbit Store).

Но най-вече, в писмото на Олег са вписани примери. Той е изброил проблемите, с които компанията може да се сблъска, и е описал възможните решения.

„В писмото на Олег се усещаше, че човекът е изключително увлечен към тази работа и наистина иска да помогне в развитието на нашата компания. Освен това, Олег демонстрира своя професионализъм и силна личност“, както по-късно казва Александър. 

В резултат на това, Олег е бил поканен на лично интервю и е нает. Впоследствие, той се е показал като висококвалифициран специалист и от 2 години успешно работи за тази компания.

Пример от практиката №2: Грабнете вниманието

През последните четири години, Елена многократно е кандидатствала за много свободни работни места в Международния комитет за спасения (IRC). Много от тях получили ответен отклик, но Елена никога не се отказала. С всяко резюме, тя изпращала и персонализирано мотивационно писмо: „Исках то да подчертае моята квалификация, креативно мислене и истинско уважение към организацията”.

Мария, директор по персонала, отбелязала, че писмата на Елена особено са привлекли нейното внимание. Особено, защото са включвали и няколко видеоклипа, показващи резултатите от усилията на Елена да защитава и набира средства в други организации.

У Елена е имало богат опит. Тя много пъти е помагала на хората, участвали във военни действия, сираците, уязвимите жени и дори оцелелите от робството. Едно е да се спомене в мотивационното писмо за Вашия опит и компетентност, като „аз съм творческа личност“, „внимателност и отговорност са моите основни качества“ и е напълно различно да подсилите всички тези твърдения с нагледни материали. Последното е много по-убедително.

Ето какво е написала Елена към прикаченото видео:

“Ето кратко видео за участието ми в нестопанската организация Invisible Children. Направих го за младежката конференция, за която говорих тази година. Продължителността е около четири минути.

Както ще видите от видеото, доста успешно се справих с ролята за набиране на средства. В резултат на работата ми, бяха събрани над 200 000 рубли за “Невидими деца”. Оттогава продължавам да работя като консултант в Wellspring International и наскоро завърших обучението си за международен посланик.

Във всяко от мотивационните писма, Елена също е уточнявала колко иска да работи за IRC. Демонстрирането на ентусиазъм - това не е проста задача, защото в някои случаи може да изглежда като наивност. Ако се изразявате точно, сбито и по темата, впечатлението за Вас става по-добро.”

Ето как Елена показала своя интерес към работата си за IRC:

“Трябва също да знаете, че аз съм наистина благодарна на IRC. Харесват ми вашите програми и лично присъствах на някои от конференциите Ви в Москва, както и на няколко изложби в Екатеринбург, включително и на неотдавнашната изложба „Ние можем да бъдем герои“. В момента IRC е най-добрият ми избор и вярвам, че мога да бъда ценно допълнение към вашия екип за набиране на средства.”

Елена отлично е знаела, че за всяко свободно място в тази организация, има стотици кандидати, а самата тя - една от най-конкурентноспособните. „Знаех, че има и по-добри кандидати от мен. Въпреки това, бях решена и за още по-голяма убедителност, прикачих видеото. Освен това, приносът ми за помощ и благотворителност беше наистина значителен“, казва тя. В крайна сметка, настояването на Елена се изплатило. През юни миналата година, тя била приета за временен координатор на външните отношения, а през октомври, преминала към постоянна работа.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »