Как да намерите работа в чужбина
Публикувано от: Zaplata.bg
23 Декември, 2019 г.
Как да намерите работа в чужбина
Снимка: shutterstock

Доста често служителите на рекрутерските компании чуват от кандидатите, че техните кариерни планове включват работа в чужбина. Често кандидатите дори конкретно търсят точно такива възможности, отказвайки дори да разгледат свободните работни места в България. И често се оплакват, че не могат да намерят нищо. Струва си обаче да се отбележат общите принципи, които работят извън зависимостите на бизнеса.

Чуждестранните компании най-често се интересуват от следните специалисти:

  • Редки, високоспециализирани кадри. Например от областта на устойчивата енергетика, биотехнологиите;
  • Получилите уникално образование в България. Например, техническото образование на някои водещи български университети много се ценят в другите страни;
  • Добре познаващите българския пазар. Онези специалисти, които липсват в определена държава поради демографската ситуация или тяхното търсене. Например, в България сега има изключително голямо търсене на разработчици поради малкия брой технически университети в страната и тесния пазар;
  • Уникален опит, необходим за развитието на бизнеса на компанията;
  • Владеене на български език - в случай, че е необходим за бизнеса на компанията.

Чуждестранните работодатели са силно не заинтересовани от кандидатите с опит в отрасловата дейност, която е силно обвързана със закона или с някакви други особености на определена страна. Ако сте юрист със знания само за българското законодателство или счетоводител, познаващ само българските счетоводни стандарти, е малко вероятно да можете да отидете да работите в чужбина.

Същото може да важи дори и за ИТ специалистите. Например, SAP консултантите за HCM или FI модули ще бъде практически невъзможно да си намерят работа в чужбина, тъй като тези модули са изключително плътно обвързани със спецификата на настоящото законодателство.

Пример за това са анализите на сайта HeadHunter - броят на свободните публикувани на сайта работни места с релокация. Това със сигурност може да се промени, но приблизителното съотношение ще остане същото. Нека се спрем по-подробно на четирите сектора с най-голямо търсене.

ИТ индустрията

Специалистите от ИТ индустрията и софтуерните разработчици (Java, JavaScript, C #, C ++, Python, Ruby-on-Rails) са най-търсени в другите страни. Това се дължи на доброто качество на местното образование, нивото на професионализмът на разработчиците и ниската цена на специалистите в сравнение с разработчиците от другите страни (в някои случаи разликата може да бъде до 50%). Поради последните промени, ние вече изпреварваме разработчиците от Индия по евтиност на услугите, като същевременно поддържаме високо качество и производителност.

Отделно си струва да споменем, че нашите специалисти по информационна сигурност (търсенето на които е високо във всяка страна по света) и специалистите по 3D моделиране и роботика - водещите български технологични университети осигуряват отлично образование в тези отрасли.

Продажбите

На второ място в търсенето са специалистите от областта на продажбите. Тук е важно да се отбележи, че за разлика от ИТ специалистите, българските компании, които планират да отварят клонове в други страни, по-често се интересуват от добрите „продавачи“.

В този случай вътрешните служители на компанията ще имат по-голям шанс. Често и двете страни - и служителя и работодателя - смятат подобен преход за допълнителна мотивация, тъй като значително се повишават доходите на служителя и често се появяват допълнителни ползи, като например по-продължителен отпуск.

Производство и туризъм

Третото място се споделя между служители на туристическата индустрия и производствените инженери.

Не може да се каже нещо специално за туризма. Това е отрасъл, в който винаги ще се търсят специалисти от различните националности с познания по отделните езици, а българският разбира се не е изключение. Най-често, чуждестранните компании наемат български граждани за свободните места на домакиня, барист, сервитьор, мениджър на резервациите. В повечето случаи не се изисква висше образование, следователно такива места могат да бъдат перфектни за студенти, които знаят чужди езици и искат да увеличат уменията си, свързани с комуникацията, устойчивостта на стрес, способността за работа в режим на многозадачност и просто за тези, които искат да печелят пари по време на празниците.

Що се отнася до свободните работни места в производствения сектор, тук търсенето е еднакво както от страна на чуждестранния бизнес, така и от страна на българските компании. Говорим за инженерите, участващи както в организацията на производството, така и в контрола върху неговото качество, специалистите в конкретни видове оборудване или технологиите. Това включва още българските специалисти от нефтената и газовата индустрия, но те най-вероятно ще бъдат освободени от настоящия си работодател.

Специалистите от тези четири индустрии имат много по-голям шанс да намерят работа в чужбина от специалистите в другите области. Но трябва да се отбележи, че няма голямо търсене на български специалисти от страна на чуждите пазари. Става дума за някои изключителни случаи или еднократни истории. И, разбира се, за да започнете работа в чужбина е необходимо да владеете английски език, а в някои случаи да знаете и някакъв допълнителен език. Например, немските компании са по-склонни да правят предложения на кандидати, които говорят, както английски, така и немски.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »