Как да намерим ментор и защо ни е нужен
Публикувано от: Zaplata.bg
16 Май, 2019 г.
Как да намерим ментор и защо ни е нужен
Снимка: Shutterstock

Добрият ментор играе голяма роля по пътя към успеха. Разказваме какво отличава идеалния наставник от консултанта и как да го убедите да работи с Вас.

Какво е ментор

Думата 'ментор' има гръцки произход. Ментор - това е герой от омировата поема “Одисей”, покровител на жената на Одисей, Пенелопе и учител на сина му Телемах. Менторът им помага да дочакат съпруга и бащата, т.е. да постигнат целта. С течение на времето, думата 'ментор' се превърна в нарицателно и получи значението на 'наставник, възпитател, зряла мъдрост'.

Ментор и наставник - това едно и също ли е

Думите 'наставник' и 'ментор' са синоними. Но как в бизнес-практиката се използва за различен инструментариум, въпреки че преследва една и съща цел - да преподава, да споделя опит?

Принципът на наставничеството все още широко се използва за бързо въвеждане, като например, новия служител в хода на работата: „правете каквото правя и всичко ще се получи“. Наставникът - това е по-опитен специалист в професията. Той показва, как се прави нещо и иска да повтаряте след него. Нищо повече.

Менторът обаче има друга задача. Той трябва да покаже начини за постигане на резултати в своята дейност, без да налага собствените си начини на работа. Подобно на ментора на Омир, неговата цел - да развие в своя подопечен самостоятелен стил и метод за решаване на проблема. Той може да съветва, да покаже своя пример, да разкрие истинската същност на процесите, но да не се меси във вашата работа.

Също така, не бъркайте ментора с учител, треньор, психолог, коуч, експерт или консултант:

  • учителят учи как и какво да правите, използвайки своя професионален преподавателски опит и педагогически технологии, като целта му - да Ви даде възможно най-широко теоретично разбиране на проблема;
  • треньорът Ви помага да развиете практически умения за решаване на конкретен проблем с помощта на конкретна технология;
  • коучът търси вътрешните Ви ресурси, използвайки знания и представите Ви за себе си;
  • експертът оценява ситуацията във високоспециализирана област;
  • консултантът ще Ви консултира и ще Ви даде съвет как да промените нещо, изхождайки от Вашата ситуация.

За какво ни е нужен

Практиката на менторството се възражда заедно с движението на стартъпите. Рид Хофмън, основател на LinkedIn, сравнява създаването на стартъпа със сглобяването на самолет по време на полет от скала. Стартъпите - това са много рисковани начинаещи. Те все още нямат истински опит в бизнеса, не представляват нищо друго, освен своята идея. Те нямат нито бизнес образование, нито опит.

The Village изброява 20 от най-популярните причини за закриване на стартъпи. И само първата причина е свързана с продукта, а останалите 19 са извлечени от опита на основателя и неговия екип. Ето защо, стартаперите активно търсят ментори.

За тях, менторът - това е този, който е успял да преодолее всички тези проблеми и да доведе своя стартъп до големи и сериозни резултати. Просто казано, менторът - човекът, който е настъпил същото гребло и има опит в преодоляването на проблемите. Има опит, а не специфично умение. Той е изминал целият път и е сглобил своя самолет. Той знае какво може да се случи и вижда цялата ситуация. Той може да предупреди, да покаже нови хоризонти, да разкаже за истинското състояние на нещата.

Ако не съм начинаещ специалист, може ли да ми помогне

Авторите на книгата “Твоят бизнес-модел: системен подход към кариерното развитие” отъждествява личната кариера с бизнес-проекта. Основната идея на тяхната концепция е, че на хората, както и на компаниите, влияят не само резултата от собствените усилия, но и от външните условия.

Затова трябва да променим стратегията на поведението си, с оглед на всички тези нюанси, за да останем финансово състоятелни. Те изтъкват няколко бизнес-модела, на които може да се разчита при собственото ни изследване и избора на нови стратегии, в съответствие с измененията в условията на дейността.

Пътят на кариерния ментор - това вече е реализиран „бизнес-модел“, който може да Ви помогне да изградите кариерния си план много по-бързо и по-ефективно, разкривайки всички капани. Можете да видите истинските хоризонти и потенциал.

Този инструмент за кариерно развитие ще работи на всяко ниво: от начинаещ специалист до генерален директор.

В допълнение, работата с ментора може да осигури:

  • полезни връзки и познания;
  • експертиза в продукта / сферата;
  • помощ и поддръжка в трудни ситуации.

Какви са услугите му и колко струват

Обикновено, менторът не получава материални възнаграждения за помощта си. Това е един вид взаимен обмен. Както менторът, така и протежето получават нов опит и разкриват своите компетенции. Менторът се интересува от споделянето на знанията си с тези, които най-вероятно ще се възползват от тях и ще направят нещо извънредно или пробив. Как да му благодарите - решете сами. В крайна сметка, Вие също можете да допринесете за нещо в живота на Вашия наставник.

Къде да го намерим

Почти всички обучения за личностно израстване влияят върху околната среда, защото за да станете силни / успешни / богати / ефективни, трябва да общувате с тези, които вече са го постигнали.

Но нещата не са толкова прости. За да общувате със силните, трябва да положите много усилия, за да ги заинтересувате. В крайна сметка, Вие се нуждаете от тяхната помощ.

  1. В бизнес-акселераторите. Ако вашият проект наистина е пробив в своята област, то със сигурност ще привлече интерес. А акселераторът ще Ви помогне да организирате среща с потенциално интересни хора и да подготвите проекта си за презентация.
  2. В професионалната общност. Простото правило за работа в нетуъркинга - посещаване на професионални общности от всички формати. Не бъдете в позиция на просещ, а станете магнит. Менторът търси ученик, който желае да работи и ще оцени усилията му. Просто му покажете това. И бъдете деликатни, помнете - избирате ментор.
  3. На специалните сайтове, например в услугата https://www.my-mentor.ru/. Този проект и подобните му сайтове помагат на хората да се срещат и да намират общ език. Всъщност, за ментора и ученика е много важно взаимното разбирателство.
  4. Оглеждайте се често встрани, понякога не е необходимо да търсите конкретно някого. Отдавна познат човек може да сподели нещо важно за чаша хубаво кафе.

Не забравяйте, че отношенията между ментора и ученика не са ограничени от някаква формална рамка. Дали ще бъдат епизодични срещи или в системна работа, това се решава от двамата.

Винаги помнете, с каква цел сте търсили ментора и с каква цел е дошъл менторът при Вас. Тогава ползите от съвместната Ви работа ще бъдат максимални.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »