Как да намерим мечтаната работа
Публикувано от: Zaplata.bg
08 Юли, 2019 г.
Как да намерим мечтаната работа
Снимка: Shutterstock

Днес е трудно да си представим човек, който не би искал да си намери работа, където е възможно да прекарва времето си интересно, печелейки високи доходи. Повечето хора искат да я намерят, но само малцина могат да се похвалят, че наистина имат такава работа.

Случва се, работата, която първоначално изглежда привлекателна, след известно време да стане отегчителна, да загуби смисъла си и да се окаже твърде тежка, безперспективна, некомфортна и понякога просто да стане омразна. И вие вече мечтаете да я смените възможно най-скоро. Тук възниква напълно логичния въпрос: как този път да не сгрешим? Възможно ли е дори да се намери идеалната работа?

Нека видим как да направим така, че всеки ден да се събуждаме с радост в очакване на предстоящите работни моменти.

Каква е главната тайна?

  • Кажете моля, къде да отида?
  • Това много зависи къде искате да отидете - отговорила Котката;
  • Да, почти ми е все едно - започнала Алиса.
  • Тогава за Вас е без значение къде искате да отидете, казва Котката.
  • Само да отида някъде - обяснила Алиса.
  • Не се притеснявайте, определено ще отидете някъде - казала Котката - разбира се, ако не спрете по средата.

“Алиса в Страната на чудесата”. Диалогът между Алиса и Чеширската котка

Основната тайна на успеха в намирането на мечтаната работа е да се използва магическа формула, която е подобна на това, как планираме пътуванията си. Първо, трябва да определим какво искаме в момента, къде да отидем за него и какво трябва да направим, за да стигнем до там. Например, чувствате, че е време да си починете. Решавате, че искате да се отпуснете край морето, изберете подходящите места, проучете възможностите и цените. И едва след това можете да започнете да действате - да купувате билети, да резервирате хотел, да събирате вещите си.

Така е и при търсене на мечтата - първо, трябва да определите какво наистина искате. Каква е идеалната за Вас работа? И най-важното - този въпрос трябва да си го задавате периодично.

Днес искате да работите в голяма компания, където можете бързо да се издигнете до нивото на търсения специалист. След това, искате да управлявате екип. И скоро - да направите мащабен национален или международен проект. В един момент решавате да започнете бизнес или да заминете за известно време в отпуск по майчинство. Всеки етап от живота Ви трябва да съответства на образа за идеалната работа.

Едва след като разберете какъв вид работа ще търсите, можете да преминете към следните въпроси от формулата. А именно:

  • Какви роли, позиции и проекти са подходящи за мен сега?
  • Кои компании биха могли да ми предоставят това?
  • Какви изисквания (знания, умения, опит, постижения, лични качества) трябва да притежавам, за да бъда поканен на такава работа?
  • Какъв план за действие ще ми помогне да открия и да получа мечтаната за мен работа?

Как да определите каква трябва да бъде Вашата идеална работа?

Първо, трябва да разберете себе си - да проучите и да разберете кои професии са най-добри за вас. Къде точно можете да постигнете максимален успех. За да си отговорите точно на този въпрос, трябва да определите:

  • кои области и дейности са подходящи за вас;
  • какви способности и таланти имате;
  • какви професии най-добре отговарят на вашите професионални предпочитания и способности.

И тук на помощ може да дойде:

  • самоанализа;
  • тестовете за кариерно консултиране;
  • обучения, мотивационни конференции и лидерски програми;
  • кариерно консултиране със специалист.

Ако имате нужда от бързи и точни резултати, най-ефективният начин е да се възползвате от съчетанието на доказалите се международни тестове и професионални консултации от сертифициран кариерен специалист. Предимството на този метод е, че само за 2-3 часа ще научите това, което мнозина неуспешно са се опитали да измислят с години - ще разберете какво е най-доброто за вас, за да постигнете максимален успех в живота.

Второ, трябва цялостно да си представите и визуализирате не просто Вашата работа, а начина на живот, за който мечтаете. За тази цел, добре работят техниките по коучинг и самокоучинг. На професионалният коуч му е нужна само една 1,5-часова среща, за да помогне на човек да разбере къде наистина иска да отиде и как би изглеждал живота му.

Какво да правите, ако всичко не е толкова просто. Стратегии за излизане от трудни ситуации

И така, ако знаете точно какъв вид работа и начин на живот искате да имате, заемете се със списъка на потенциалните работодатели, разберете какви са техните изисквания и какви са Вашите силни страни. Но какво да правите, ако …

Още не сте работили никъде.

Трудност: за вас е трудно да „продадете” себе си, нямате опит в работата и постижения, които да бъдат представени на работодателя, а също нямате и необходимите умения и знания.

Решение

  • търсене на работа, където можете бързо да получите необходимите знания и умения;
  • не изисквайте прекалено много в началото - това ще ви накара да се откроите от останалите кандидати и след шест месеца, лесно можете да поискате увеличение на заплатата, когато станете полезни за компанията;
  • в автобиографията си и интервюто, подчертайте силните си лични качества, които са важни за вашия работодател (например, способността да анализирате голямо количество информация, лидерските си качества, инициативност, отговорност, умение за бързо учене), подкрепете ги с потвърждаващи истории от Вашия студентски или личен живот.

Лайфхак: включете се към стаж в международна компания с развита система за обучение. Много от тях си сътрудничат с университети и подбират именно завършилите без трудов стаж студенти. Там можете да получите първия си опит и умения, както и добро вписване в резюмето за бъдещи кандидатури. Дори и да ви бъдат платени стотинки, за една година ще станете специалист или ще получите повишение вътре в компанията.

Нямате опит в работата по специалността

Трудност: решили сте да смените сферата си на дейност, но нямате опит в избраната специалност.

Решение:

  • направете своя преход към новата сфера максимално най-удобен за Вас;
  • намерете възможности в текущата си работа за да се преместите в друг отдел или да разширите функционалността си (например, да се заемете с проект, който изисква познания в областта, която ви интересува);
  • „Продайте“ опита, знанията и постиженията, които вече имате и които са търсени в новата област (например, управление на екип, изпълнение на проекти, оптимизация на процесите, повишение обема на продажбите);
  • Отидете да придобиете нова специалност или стаж (например, големите ИТ компании доброволно учат хора от всякакви възрасти на умения за тестване на софтуер, предлагат работа и бърз кариерен растеж).

Лайфхак: използвайте социалните мрежи и офлайн-нетуъркинг, за да се запознаете с хората от новата сфера (в дългосрочен план те могат да представят силните Ви страни на точните хора или да Ви поканят да се присъедините към тях).

Не искате да работите по принцип

Трудност: Вие сте уморени от всичко, уморени сте и не получавате удоволствие от работата си.

Решение:

  • започнете с почивка - починете си, вземайки отпуск
  • разберете причините за състоянието си - може би имате емоционално прегаряне, дължащо се на натрупания работен стрес или поради несъответствие между това, което трябва да направите, и вашите професионални предпочитания;
  • след като сте разбрали причината, изберете решение - може да се наложи да промените нещо на сегашното си място или да смените работата си, да намерите източници на пасивен доход, да отворите бизнес, да започнете работа като фрийлансър, да промените начина си на живот.

Лайфхак: отделете време за себе си - тествайте се за бърнаут, наемете добър коуч и най-накрая разберете какво наистина искате. И действайте!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »