Как да изградите вашата кариера
Публикувано от: Zaplata.bg
06 Октомври, 2019 г.
Как да изградите вашата кариера
Снимка: shutterstock

Мислите ли, че лидерските позиции са недостижима висота и че в днешните трудни времена е невъзможно да изградим кариера от нулата? В този материал ще се опитаме да ви убедим в противното.

Понятие за кариера

Първата стъпка към изграждането на вашата кариера - да разберете какво всъщност е това. В широкия смисъл, кариерата е успешната реализация на Вашите умения, знания и навици. В същото време, понятието делова кариера се отличава с това, че за реализацията се изисква подобрение в дейностите, което всъщност носи и истинския успех. За съжаление, по-голямата част от нашите сънародници не разбират с какво една кариера се различава от работата. Нека да изясним и това.

Кариерата Ви позволява да получавате по-високи и по-отговорни позиции, заплата и да развивате професионалните си умения.

Работата от своя страна е рутинна дейност, която може да се върши всеки ден в продължение на много години подред и „да се тъпче на едно място“.

Понятие и етапи на кариерата: нагледно и поетапно

И така, разбрахме какво е кариера. Сега е моментът да започнем да се придвижваме към позицията на изпълнителен директор. Движението трябва да се извършва поетапно с първите стъпки в новата компания.

  1. Първото и най-важно: Избягвайте спомагателните функции. Дори ако първоначално работата в „механична“ позиция Ви дава повече пари, изберете онези позиции, които водят до развитие.
  2. Второ - това е разработването на лична стратегия. Направете нещо като собствен бизнес план за израстване в компанията. Ако си поставите цел, той ще удвои шансовете за постигането й. Всеки, който просто „върви по течението“, никога няма да спечели своя милион, а умението за работа в перспектива - това е умението на ръководителя.
  3. Колкото по-високо се изкачвате по кариерната стълбица и колкото по-голяма е компанията, към която сте се присъединили, толкова по-широк е обхватът от задачи и отговорности. От това не трябва да се страхувате.
  4. Понятието за професионална кариера включва социалната страна на въпроса. Трябва активно да общувате с хората, но специално предпочитание трябва да се отдава на „полезните“ хора, които могат да станат Ваш „супергеройски екип“. Комуникативната страна на кариерния ръст също е необходима, за намирането на решения на различните проблеми, за раждането на свежи идеи и просто за да сте в крак със съвременния пазар.
  5. Друг важен нюанс. Нека си припомним определението на понятието за кариера: определението включва „развитие на професионалните умения“. Въпросите за развитието на кариерата са ключови. Дори да мислите, че вече знаете достатъчно, трябва да научите нещо ново. Не забравяйте, че директорът трябва да разбира въпроси от много широк кръг.

Можем да определим понятието и вида на кариерата, да разделим професионалния успех на етапи, но решаващите въпроси в придвижването Ви по кариерната стълбица към високите длъжности си остават Ваши. Най-важното е голямото желание да осъществите мечтата си. Превърнете фантазията в истинска цел и преминете към решаването на поставената задача по всякакъв начин.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »