Как да изберете професия по ваш вкус
Публикувано от: Zaplata.bg
30 Септември, 2019 г.
Как да изберете професия по ваш вкус
Снимка: Shutterstock

За всеки човек, изборът на професия означава много. Някои казват: „Да, това е просто работа, начин да се печелят пари“ - така реагират както нашите български, така и западните психолози. Човек често не осъзнава колко важно е да избере професията по свой вкус. От работата зависи не само състоянието на джобовете ни, но и душата и здравето. Доказано е, че кариерният растеж пряко зависи от това, дали човек е удовлетворен от своята работа или не. Така че в една работа, която не харесвате, получаването на повишение е почти невъзможно.

Грешки при избора на професия:

  1. Търсенето на работа или учебно заведение „за компания“, „където ме вземат“, „няма да отида на друго място“. Ако от млади не си вярвате, то тогава какво ще се случи след двадесет години?
  2. Съсредоточаване върху външната привлекателност на професията. Първо, пазарът на труда, като всеки друг пазар, е нестабилен. Това, което е популярно днес, не е задължително да бъде търсено утре. Второ, да успеете в живота и в професията е много трудно, ако тя не съвпада с Вашия талант и склонности.
  3. Една от основните грешки при избора на професия е да се поддадете на натиска на родителите и роднините, които се опитват да осъществят мечтите си чрез децата. Можете да слушате само тяхното мнение, защото изборът на професия - това е лично дело и никой няма да преживее собствения Ви живот вместо Вас.
  4. Отказът от професията, към която „лежи душата“, поради привидна недостатъчна сериозност. Всички професии са важни. Михаил Уелър има история за мъж, който в детството си мечтаел да бъде портиер. И така, какво следва? След като завършва училище, той влиза в университета, както настояват родителите му, работи през целия си живот работа, която не го интересува и едва след като се пенсионира, той става портиер - и накрая намира и своето щастие. Уважението се поражда еднакво както към обикновения работник, така и към специалиста с висше образование, но ако и двамата са професионалисти в своята област.
  5. Страст само по външната или някаква частна страна на професията. Зад лекотата, с която актьорът създава образа на сцената, стои интензивна, ежедневна работа. А журналистите не винаги говорят по телевизионните предавания - те по-често преработват множество информация, архиви, разговарят с десетки хора - преди да подготвят 10-минутно съобщение, което освен това се озвучава от друг (телевизионния говорител).
  6. Започване на дадена професия, само защото имаме любимец в нея. Когато избирате професия, първо трябва да вземете предвид особеностите на този вид дейност, а не да избирате дадена професия, само защото харесвате или не харесвате определен човек, който се занимава с този вид дейност. Мнозина правят грешката, опитвайки се да придобият професията на идол - спортист, политик, журналист, художник.
  7. Невежеството или подценяването на някои от своите физически особености и недостатъци е сериозна грешка при избора на професия. Алергиите са противопоказни в професията на химик или фризьор. Неразумно е да мечтаете за работа, която би могла да влоши здравето ви.

Коя професия да изберем ако правилно се отнесете към въпроса относно намирането на призванието си, работата Ви ще е лесна и непринудена, а с течение на времето няма да бъдете заплашени от синдрома на професионалното прегаряне (бърнаут). 

И така, коя професия да изберете, първо, трябва ясно да разберете какво искате, какви са вашите желания, цели, мечти. Тя е ваша, а не на приятели, роднини, родители. На лист хартия напишете списък на всичко, което сте мечтали да направите и какъв искате да станете. Не забравяйте за космонавта, за пътешественика и пр. Не мислете, че това са глупави фантазии, анализирайте в коя сфера поне частично могат да се реализират.

Направете списък на онези моменти от живота си, когато сте изпитали необикновено чувство на удовлетворение от свършената работа. Не забравяйте, че хората обичат да правят това, което им се получава най-добре. Помислете в кои области това може да бъде използвано. Задайте си два въпроса: какво свързва вашите желания и интереси? Какво Ви прави истински щастлив?

Тези препоръки ще ви помогнат да избегнете грешките при избора на професия и да намерите тази, която харесвате.

За избора на харесваната от Вас професия могат да ви помогнат тестовете за професионална ориентация. Съществуват много видове тестове за кариерно консултиране. Съществуват американски, европейски, руски методи за професионално ориентиране, разликата между които са в областите на дейност и целите на изследванията на човешките възможности.

В основата на тестовете за кариерно ориентиране стои принципът на самооценката на способностите на обучаемия за изпълнение на различните видове дейности, както и оценката на емоционалното му отношение към тази дейност. Тестовете Ви позволяват да видите най-интересната за клиента област на дейност: тестваният човек се подканва да оцени своите емоции, когато върши каквато и да е работа (положителни, неутрални, отрицателни). В допълнение, много методи за тестване позволяват да се съпостави нивото на професионалните предпочитания с очакваното ниво на отговорност, образование и др.

Тестовете за професионално ориентиране са налични в почти всеки популярен сборник от психологически тестове, така че можете самостоятелно да ги преминете у дома, но е по-добре да направите това по време на консултация с психолог. Той ще Ви помогне да направите най-правилните заключения относно резултатите от теста и в крайна сметка самостоятелно да вземете решение относно избора на професия. Всеки психолог традиционно подбира индивидуален списък от тестове, с които работи постоянно и които от негова гледна точка дават оптимален резултат. Това могат да бъдат както проективни техники, така и въпросници. Но най-важното при провеждането на кариерно ориентиране е личният разговор с психолог, тъй като тестовете са само инструмент за идентифициране на определени знания и умения, както и противоречията между очакванията на човека и неговите реални възможности.

Във всеки случай обаче, не бива да третирате избора на професия като нещо неизменно, което ще определи съдбата Ви веднъж завинаги. Напред в дългия живот, в който вероятно ще има място за повишаване на квалификацията, както и за усвояването на сродни специалности, а дори и за радикална промяна във вида на дейността.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »