Как да изберем служител за интервю
Публикувано от: Zaplata.bg
11 Септември, 2019 г.
Как да изберем служител за интервю
Снимка: shutterstock

Мненията за интервю ще бъдат полезни за всички, които все още не са успели да намерят опитен HR специалист и служители в самия екип. Да започнем с това, че интервюто - идва от думата „разговор“, така че е важно не само да слушате, но и да задавате въпроси, които ще Ви помогнат да извлечете необходимата информация от разговора.

За да изберете служител за интервю, предварително трябва да нарисувате неговия професионален портрет за конкретната позиция и изхождайки от този модел, да направите списък с необходимите характеристики и съответно - въпроси.

Нивото на свободното място, разбира се, диктува структурата на интервюто и не винаги е възможно да се измъкнете от традиционните стандартни въпроси. Те обаче си струва да бъдат зададени, за да не попаднете под очарованието на подготвения кандидат служител, тъй като в интернет има много статии по темата: „Как успешно да преминем интервю за работа“.

Всъщност, наемането на погрешния служител заплашва със загуба на пари и време, а правилно подбраният специалист може значително да ускори развитието на компанията и да увеличи нейните печалби.

Как да изберем най-добрия служител от онези, които идват на интервюто:

  1. Атмосферата! За получаването на информация относно стресоустойчивостта на кандидата за свободната работна позиция и способността му да се адаптира към новите условия, ще помогнат различни провокативни методи за създаване на стресова атмосфера. Само не забравяйте, в края на „теста“ да информирате човека, че е бил подложен на изпитание. Търговците редовно се сблъскват с откази и е важно да умеят да работят с това. Чуждестранните компании, избирайки специалисти в тази професия, използват хитър трик. След първото интервю, те канят кандидата на същото място и го информират, че кандидатурата му е отхвърлена. Около 75% от тези хора спокойно се съгласяват с това и се провалят на теста. Обаче тези, които не могат да приемат отказ, са най-добрите в своята област.
  2. Какво направи? Как го направи? Какви резултати постигнахте? Помолете човека да поговори относно ежедневието на предишната му работа. Така, можете да разберете какво наистина е правил там. И задавайки няколко теснопрофилни въпроса, ще определите колко компетентен е този човек в отрасъла.
  3. След разказа за най-трудното решение, което кандидатът е трябвало да вземе през последните шест месеца, е лесно да се прецени способността му да разсъждава, уменията за решаване на проблеми и готовността му да поема разумни рискове.
  4. Какво иска? Изясняваме очакванията по отношение на новия работодател. В противен случай, може да се окаже, че след известно време, служителят, който харесвате, ще установи, че не сте подходящ за него. Още на етапа на беседата е необходимо да се разбере мотивацията на кандидата, ценностите, които той изповядва и към какво се стреми. Важно е да има съвпадение в желаното и възможното. Трябва да обърнем специално внимание на очакванията: във финансите и професионалните дейности.
  5. Само истината! Говорете за предимствата на компания Ви, защото определени привилегии за служителите ще Ви отличат от останалите работодатели. Но не бива да говорите за неща, които всъщност не предлагате. Давайки гаранции, те трябва да бъдат изпълнени. В противен случай, отивайки на работа и изправен пред реалностите, служителят ще започне да се съмнява във верността на думите Ви. А никой не иска да работи за лъжец!

Истински заинтересованият кандидат предварително ще направи справка относно потенциала на работното място. Познаването на историята на компанията и нейната структурна организация ще му помогне да определи неговата възможна роля в нея и перспективите за кариера. Не губете време напразно и също събирайте информация за бъдещия събеседник. Когато избирате кандидат за ръководна позиция, трябва да разберете какви са били отношенията с колегите на предишната му работа. Това ще Ви помогне да разберете дали може да се впише във Вашата компания и да се адаптира към новите условия.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »