Как да говорим за заплатата по време на интервюто
Публикувано от: Zaplata.bg
25 Юли, 2019 г.
Как да говорим за заплатата по време на интервюто
Снимка: shutterstock

Ура! Бяхте поканени на интервю. Вие сте свършили чудесна работа по търсенето и вече сте на половината път към новата работа. Всеки разбира, че на интервюто трябва да се обсъди и въпроса относно бъдещата заплата. И кой и кога трябва да го зададе? Да изчакате, докато представителят на компанията започне обсъждането на заплатата или направо да го запитате? И как да не се продадете евтино и да получите най-изгодни условия?

Първото нещо, което съветваме от Zaplata.bg, е преди интервюто да вземете решение за ценовата си стратегия. Важно е ясно да разберете своята стойност на пазара, както и аргументирано да преговаряте за парите.

Какви са ценовите стратегии

1. Диапазон ”от и до”

Такава стратегия предполага, че сами определяте минимално допустимото си и комфортно заплащане. Обсъждате този диапазон с всички потенциални работодатели и в крайна сметка избирате предложението с максимално изгодни условия.

2. Стратегия средни цени

Това е т.нар. „Неутрално ценообразуване“, базирано на анализ на пазара на труда в региона. Вие сте готови да обсъждате размера на заработената заплата, равна на средното пазарно ниво.

3. Стратегия ценова дискриминация

Обсъждате с отделните работодатели различни нива на доход в зависимост от условията на труд. Условията могат да включват всичко, което е важно за вас: сложността и мащаба на задачите, размера на бизнеса, броя на служителите, обема на работата, сивата / бялата заплата, наличието на допълнителни социални помощи в компенсационния пакет и т.н. Смисълът на тази стратегия е, че при различни условия се съгласявате с напълно различни суми.

4. Стратегия ниски цени

Тази стратегия е подходяща за завършилите, начинаещите или тези, които са фокусирани върху бързата смяна на професията. Такава стратегия ще Ви позволи да си намерите работа, където за малко пари ще придобиете ценен опит и професионални умения.

Как да определите конкретната сума на желаната заплата

Втората стъпка ще бъде да се определи конкретната цифра на заработената заплата. Как да определим адекватния размер на желаната заплата, за да го обясним аргументирано на потенциалния си работодател? 

Ние знаем поне 3 подхода:

Подход 1: Средна заплата на пазара. 

Как да я определим?

  1. Прегледайте свободните работни места в подобните компании - като тази, в която отивате на интервю. 
  2. Вижте заплатата в резюмето на кандидатите, кандидатстващи за същите работни места и близо до нивото и опита ви. 
  3. Попитайте приятели, роднини и познати, които работят на такива позиции в подобни компании.

Подход 2: Ръст на текущата заплата с + 10%, + 20% и т.н.

При този подход е важно да се определи конкретен размер: + 10% или + 50%? Във всеки случай, той ще бъде индивидуален. Възможно е някой да е напуснал последната работа поради изключително ниската си заплата, която е с 30-40% по-ниска от пазарната, а някой е съкратен от позицията със заплата по-висока от средната за пазара с 5-10%. 

Във всеки случай е важно желаната заплата да бъде адекватна на пазарните условия. В противен случай, с големия апетит, няма да бъдете търсени. Една от целите на бизнеса - намаляване на разходите, включително и от персонала. При равни други условия, потенциалният работодател ще избере кандидат с най-ниски доходи.

Подход 3: Минимално допустима и комфортна сума.

При този подход, кандидатът се разграничава от потребностите си, за да осигури достоен живот за себе си и семейството си. Като правило, в този случай се изчислява минимално допустимата сума, която покрива всички финансови задължения на кандидата и комфортна сума, която му позволява да “купува не само хляб, но и масло и хайвер”.

Кога да обсъдим размера на заплатата по време на интервюто

Вече сте завършили първите две стъпки и сте определили стойността си и сте готови смело и аргументирано да посочите конкретни суми. Но не бързайте. Ако Вие не успявате да предизвикате мнение за себе си, като професионалист, започвайки да повдигате въпроса за парите - мнението за Вас ще бъде смазано. Съществува риск да бъдете смятан за меркантилен човек, който мисли преди всичко за пари, а не за предстоящите задачи и решаването на проблемите на работодателя.

И така, кой и кога трябва да започне разговора за пари?

Разговорът трябва да бъде започнат от представителя на потенциалния работодател (наемател, мениджър по персонала или мениджър по наемането). Говоренето за пари винаги ще бъде подходящо, когато се инициира от работодателя.

Какви въпроси за заплатата могат да бъдат зададени на интервюто и как да им отговорите?

Съществуват няколко варианта: 

  1. Работодателят се интересува, към какво ниво на заплащане сте се насочили или каква заплата очаквате. 
  2. Защо точно такава сума очаквате? 
  3. Каква е била доходността на предишната Ви работа?

На въпроса за очаквания размер на възнаграждението, винаги съществува риск от „не попадане“ в условията на компанията. Тук ще Ви помогне намерената информация за пазара и подобните свободни места от първите две стъпки - това е базата, от която ще тръгнете. След това, продължете в зависимост от ситуацията: 

- Ако сте назовали сума по ваше предположение, но сте съгласни с предложените Ви условия, изявете готовност да отстъпите и да намалите прага. Но ако сумата, предлагана от потенциалния работодател, е значително по-ниска от Вашите очаквания, помислете внимателно, преди да приемете такива условия. След съгласието Ви ще бъде трудно да промените договорените условия.

- Ако сте назовали сума и по реакцията на работодателя разбирате, че тя е твърде малка - тогава можете да добавите нещо, като: „Тази сума е фиксирана (заплата), все още очаквам премия / бонуси към нея“. 

- Ако интервюиращият Ви попита, защо тази сума е достатъчна, Вие вече имате отговор. Вече ясно сте обявили стойността си и разбирате от какво се състои - това е или средната пазарна стойност или ръста на текущия доход, или минималната допустима / комфортна за Вас сума.

Как да отговорите на въпроса относно предишното ниво на дохода

Препоръчвам да избягвате назоваването на конкретна сума, защото с този въпрос бъдещият работодател се опитва да спести от Вас: да даде малко увеличение на заплатата, защото за вас това е минимално, но увеличение. Как да отговорим в този случай? 

За предпочитане е насочването на разговора към вашите ценности като професионалист и че предишната заплата - тя е била предмет на договореност преди много години и през това време Вие сте израснал, като професионалист многократно. Затова сте готови да обсъждате нови условия, а не предишни доходи. Освен това, предишното Ви ниво на заплащане не Ви е задържало на предишното работно място.

Какво друго е важно да се обсъди за заплатата на интервюто

Обсъжданата сума - ПРЕДИ или СЛЕД данъчното облагане? Това е важно, тъй като може да бъде маневра за привличане на кандидати с по-висока заплата, а всъщност ще получите минус 13% заплата. 

Официална ли е заплатата или не? За съжаление, някои компании плащат на кандидатите 'в плик'. Тогава рискувате, тъй като няма гаранции, че ще Ви бъде заплатена пълната сума.

На какво се гради потенциалният доход: заплата, бонуси, премии, надбавки и доплащания?

Каква ще бъде заплатата / дохода за периода на изпитателния срок? Колко време след началото на работата ще започнат стимулиращите плащания под формата на бонуси и премии?

Какви са критериите за определяне размера на изплатените премии и бонуси (KPI)? 

Има ли практика в компанията да се повишават заплатите? Какво трябва / може да се направи в бъдеще, за да се очаква увеличение на доходите? 

Има ли закъснения при заплащането в компанията?

Събирайки подробна информация, преди да започнете работа и да я обсъждате с потенциалния работодател, Вие намалявате рисковете и създавате ситуация на информиран избор за себе си в съответствие с предложените условия. Ще бъде по-лесно и по-разбираемо за Вас да работите, защото сега знаете колко и при какви условия можете да спечелите и дали има перспективи за по-нататъшен финансов растеж.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »