Как да бъдем мотивирани на работното място
Публикувано от: Zaplata.bg
13 Февруари, 2019 г.
Как да бъдем мотивирани на работното място
Снимка: shutterstock

С времето много хора губят желание за работа, а рутината дава усещане за заседналост и липса на развитие. Това е съвсем естествен процес, който обаче подлежи на управление и корекция. Влияние може да се постигне както от страна на работодателя, така и от служителите, които преживяват това.

Какво би ни мотивирало на работното място

За да се запази нивото на мотивация в желаните норми, работното място трябва да подсигури на трудещите се няколко конкретни привилегии. С тяхна помощ ще се задържи на нужното ниво стимулът да се ходи на работа. Те са както следва:

  • перспектива за развитие, което да включва кариерно израстване на работещите;
  • уверение, че ще има периодично увеличение на работната заплата;
  • доход, който да гарантира посрещане на основните нужди (дом, храна, облекло, битови сметки);
  • възможност за ползване на периодичен отпуск с цел презареждане с енергия;
  • здравословна работна среда.

Как да се разбираме с колегите

Както споменахме само преди миг, атмосферата в офиса е от много голямо значение, за да бъдем удовлетворени от работата си. За да постигнем това е важно да се разбираме не само с мениджърите, но също така и с колегите.

Приятелското отношение между последните прави трудностите във фирмата доста по-лесни за превъзмогване. Да не споменаваме за това, че така можем винаги да разчитаме на съдействие и помощ от тези, които са около нас.

Добрите отношения с останалите, които работят в офиса, ни обещават пълноценно прекарване на обедните почивки и на моментите, в които сме по-свободни при липса на работа. Кой не би се радвал да прекарва повече време сред приятели?

Каква среда би ни позволила развитие

За да се постигне развитие, трябва да сме в среда, която по един или друг начин представлява интерес за нас. Това може да включва заетост по специалността или пък практикуване на професия, която ни е хоби.

Ако това се комбинира с едни здравословни отношения с останалите в офиса, това вече е формула за успех. Не бива да се подценява и самия просперитет на компанията, тъй като това е от голямо значение.

Как Zaplata.bg помага в избора ви

Ако все пак не успявате да намерите удовлетворение на работното си място, трябва да обмислите възможността да започнете нова работа. Zaplata.bg може да ви бъде от голяма полза, като ви дава актуална информация за всички налични свободни работни места във вашата сфера.

Можете да намерите нещо, което представлява интерес за вас, а това е само първата стъпка към промяната. Тук можете да се свържете с работодател, а ако всичко мине гладко, бихте могли да започнете на ново място.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »