Как да бъдем по-ефективни на работа
Публикувано от: Zaplata.bg
15 Май, 2019 г.
Как да бъдем по-ефективни на работа
Снимка: Shutterstock

Вярваме, че аудиторията ни - това са хора, които се стремят към саморазвитие, така че днес решихме да поговорим за личната ефективност. Как резултатите от работата Ви съответстват на вложените усилия? Можете ли да бъдете по-ефективни отсега? За това, как правилно да търсим отговорите на тези въпроси, ще обсъдим в тази статия.

Различните хора са ефективни по различни начини. Това зависи от множество особености на личността, професията, обкръжението. Съвети, които за едни ще са полезни, за други ще са вредни. Затова не претендираме, че в статията даваме универсални рецепти за ефективна дейност. Хората - това са сложни и разнообразни същества, със сложни и разнообразни проблеми. Техният анализ и решение - това са индивидуални въпроси. Но ключът към тях винаги е - осъзнаване, анализ, планиране.

Какво е телик и парателик

Истината, гласи, че всички хора се делят на две категории — телици и парателици (от гръцкото “телос” — цел). Първите получават удоволствие от резултатите на дадена дейност, а вторите — от самия процес.

Как изглежда това на практика? Теликът стърга дървото, за да отреже нещо полезно и вече знае какъв трябва да е резултатът, как да го използва и колко време ще му е необходимо до приключване на процеса.

Парателикът е зает точно по същия начин и точно със същата цел, но го интересуват съвсем други неща: красотата на дървесната текстура, промяната на формата на дървените парчета и как се движи работата, миризмата на стърготините — като цяло, изпълнението на нещата в домакинството за него не е от първостепенно значение. В крайна сметка, теликът се справя с работата по-бързо, но парателикът ще получи от процеса много по-голямо удоволствие.

Счита се, и не без основание, че телиците обикновено са по-успешни от парателиците. Но дали последните завиждат на първите? Животът - не е съревнование. Не Ви оценява авторитетно жури, не участвате в надпревара, където е важно да бъдете първи. Щастието не винаги зависи от постиженията. Става въпрос за определена склонност и черти на характера, а не за типа личности или диагноза. През целия си живот, човек се променя, изработва житейски навици. Парателикът може да се научи на поставяне на цели и планиране.

Задавайте правилните въпроси

Логичната безизходица, в която човек често се намира, след като реши да обмисли своите неуспехи, обикновено започва с първия въпрос: 'Защо при мен не се получава или се получава зле?'. Този въпрос е твърде общ, за да даде конкретен отговор, а дяволът - винаги е скрит в детайлите.

В програмата на институтския курс по обща психология, като цяло е включена лекция на тема 'Психологически анализ', където на студентите се разказва за това, че всяка човешка дейност се разделя на три компонента: мотив, цел и метод за постигане. Повечето хора, издържали изпита, го забравят. В същото време, тези знания могат да бъдат полезни.

Мотиви или защо сте тук

Защо точно сега, сте точно на това място и се занимавате именно с този бизнес? По този начин Вие си представяте някои свои дълбоки нужди, и най-вероятно те не са една, а няколко. Например, на работното място, Вие печелите пари, печелите уважението на колегите си и спомагате за развитието на тежката индустрия в една и съща страна едновременно. Разберете, какво е важно за Вас.

Какви са вашите цели

Задавайте си този въпрос всеки път, когато започвате нещо и го задръжте в ума си, докато не приключите. Дори и при най-малките действия, винаги има определена цел, определен мотив. Колкото по-сложни са дейностите, толкова повече цели се преследват. Когато съзнателно изграждате целите си и им давате приоритети, не се губите в пропуски.

Как ще ги постигнете

Това, което правите, това как постъпвате ежедневно, ще Ви помогне да осъзнаете целите си и мотивите, които са извън полето на Вашето внимание. Ако правите нещо лошо, неефективно, с големи загуби, то Вашата дейност не съответства на преследваната цел или не сте наясно с истинските си цели.

Всеки шахматист ще Ви каже, че безсмислените ходове — това е път към поражението. Наблюдавайте себе си, отбелязвайте действията, които са ефективни, отсявайте ненужните. Това ще Ви помогне да си изработите набор от полезни навици. Най-простият анализ ще Ви помогне да определите своите силни и слаби страни, за да изработите своята индивидуална стратегия за ефективност, ще Ви помогне да си изградите планове, които да се осъществят.

Нужни са малки крачки към успеха всеки ден

Големите, дългосрочни цели се постигат с малки ежедневни усилия. Какво да направя, за да нараства ефективността?

  1. Следете! Научете се как да изразходвате времето и усилията си. Мислете за това, дали правилно разпределяте времето и вниманието си. Без какво мога? Какво трябва да се ускори?
  2. Анализирайте! Отделете време да помислите за това, което сте направили днес. Обсъдете го с колеги, приятели, семейството.
  3. Планирайте! Изгответе план за следващия ден от вечерта, споменавайте си го при събуждане. Това няма да позволи на ежедневната рутина да Ви погълне, да Ви подтикне към несъзнателни действия.
  4. Концентрирайте се! Само върху едно нещо във всеки отделен момент от времето си. Започнете и завършете с него така, че в бъдеще да няма причина да се връщате обратно към него.
  5. Отпуснете се! Не правете от ефективността култ. Намерете време да се отпуснете, да се занимавате с глупости, просто защото искате. В противен случай, съществува риск от прегаряне.
  6. Анализирайте собствената си дейност — не е вълшебна пръчица, а инструмент, който трябва да се научите да използвате. Той няма да даде бързи, главозамайващи резултати, но ще започне ден след ден и година след година все по-добре да Ви помага, както в съставянето на ежедневната активност, така и в постигането на по-големите дългосрочни цели.

Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »