Фрийлансър - какъв е той и каква работа извършва
Публикувано от: Zaplata.bg
01 Август, 2019 г.
Фрийлансър - какъв е той и каква работа извършва
Снимка: shutterstock

Терминът фрийлансър изглежда превзема света, като буря, защото всеки трети човек работи дистанционно... Всъщност по същество, фрийлансърът е човек, който работи за себе си и рискува. В интернет има само няколко еднакви статии относно това, какво е фрийлансър и с какво се занимава той. Затова дойде времето да напишем 'от сърце' една статия... 

Думата 'фрийланс' идва от Средновековието, когато е имало два вида рицари. Рицари, които са работили единствено за един крал. Имало е и „свободни наемници“ или рицари, които са работили за тези, които им плащат.

Идеята на фрийланса е оцеляла и до наши дни. Царете са заменени от предприемачите, а рицарите — от професионалистите. 

Днес фрийлансърите са повече от когато и да било. Те станаха толкова много, че в някои кафенета в Ню Йорк дори изключват Wi-Fi, за да се махнат фрийлансърите, които заемат с лаптопите си всички места и не остават свободни такива за обичайните посетители.

Според данните на J'son & Partners Consulting, през последните години Русия е регистрирала двукратен ръст на фрийланс-пазара, като освен това J&P прогнозира трикратно увеличение до 2020 г.

Количеството на фрийлансърите в България

Ако имате каквото и да е ценно умение, можете да започнете да го продавате още днес. Но е важно да имате ясно разбиране за това, какво е фрийлансър, какво всъщност прави той и как мисли, за да устои дори на буря. 

Фрийлансърът - това е този, който заменя времето си за пари. Фрийлансърите са лица, които предоставят услуги на няколко клиента, без никакви дългосрочни ангажименти.

Да бъдеш фрийлансър - това означава да си инструмент за наемане и да получаваш заплащане като независим изпълнител. Интернет е пълен с картинки, на които се вижда човек, който лежи на плажа с лаптопа и заявява, че е фрийлансър и пътува по света.

Това е мит! 

Според проучване, 82% от фрийлансърите предпочитат да останат на едно място. Въпреки това, 79% от работещите на свободна практика твърдят, че работата от разстояние е по-добра от седенето в офис. 

Проучванията показват, че 50% от хората не са готови да се откажат от свободния начин на живот за каквато и да е сума пари. Само един от четирима, доброволно се съгласява да работи в офис.

Тънкостите в работата на фрийлансъра 

Фрийлансърът има едно нещо в ума - “време - пари”. За разлика от офис работника, фрийлансърът не се плаши от идеята да търси работа, тъй като го прави през цялото време.

Успешните фрийлансъри непрекъснато изграждат връзки (занимават се с нетуъркинг), интернет маркетинг и непрекъснато се обучават за да стават по-големи професионалисти и в резултат да получават повече опит и поръчки.

Един добър фрийлансър бързо се адаптира към променящите се пазари. Той не оставя работата си на автопилот твърде дълго време, защото той няма шеф и цялата отговорност е на него. 

Фрийлансърът изразходва по-малко време за празни неща, защото не може да си го позволи. И ясно знае своята цена на час.

Фрийлансърът работи не само заради пари, а следващата поръчка може да му отвори вратата за поредица от интересни нови поръчки и нов опит. Ето защо, фрийлансърът лесно може да откаже високо платената офис работа.

Фрийлансърът разделя работата си на три вида: 

  1. Добре платена скука.
  2. Недоплатена работа.
  3. Високоплатен интересен договор, получаването на който е като спечелване от лотарията.

Фрийлансърът постоянно рискува репутацията си. Когато сте независим изпълнител и името Ви е свързано с всичко, което правите, нивото на отговорност е по-високо, отколкото когато работите в екип или в компания.

Фрийлансър - това е перфекционист, който постоянно се стреми към по-високо ниво на съвършенство, защото всичко, което създава му принадлежи. И всеки елемент е стъпка към следващата стъпка.

Прекомерният перфекционизъм често причинява бавене (отлагане на нещата за по-късно). 

Фрийлансърът, ден след ден, е изправен пред необходимостта да продава себе си и умело да преговаря, вместо да работи в екип, където всеки е отговорен за собствената си тясна посока. 

Мисленето на фрийлансъра може да Ви направи по-ефективни, конкурентни и способни да издържате на буря!

Колко печели фрийлансъра? 

Повечето отклоняват отговора, когато им бъде зададен въпроса:

  • "Колко печелиш?"

Но ние ще отговорим... и то с конкретни факти. 

Според данните на фрийланс-борсата Kwork за 2018 г., топ-десетте най-активни фрийлансъри, работещи там, печелят средно по 3 855 лева на месец.

Но доходите на фрийлансърите не са стабилни. 

Например, през лятото има много малко поръчки, а през есента и зимата има доста повече работа.

Според статистиката на Quarry, начинаещият фрийлансър, през първия месец печели около 270 лева, а за шест месеца може да достигне доход от 800 - 1 100 лева. И поне след една година, ще достигне доход от 2 700 лева и повече.

Тези цифри - това са „средни стойности“. 

Защото има много фактори, които влияят на резултата. Отнема време, за да се изградят контакти от клиенти и да се подобрят техните умения, да се получи рейтинг, обратна връзка и постоянни клиенти. 

Опитните фрийлансъри смятат, че доходите в тази област зависят от Вашите умения и личен бранд.

Как се става фрийлансър от нулата и без опит

Ако не сте заработили нито стотинка в интернет, време е да станете фрийлансър. Това е най-лесният начин, когато става въпрос за печелене на пари онлайн. Но кое направление да изберем? 

Има стотици различни категории услуги. Но от това разнообразие, 60% от обема се заемат от 10 области.

Бързорастящи области от фрийланса

  • Програмисти;
  • Дизайнери;
  • Копирайтъри;
  • Контент-мениджъри;
  • Интернет маркетинг;
  • Преводачи;
  • SMM-мениджъри;
  • SEO-специалисти;
  • Бизнес консултанти, треньори, коучове;
  • Счетоводители;
  • Адвокати;
  • Рекрутери.

За по-бързо приближаване до мечтата, има няколко прости и универсални съвета:

  1. Погребете егото си. Клиентът винаги е прав. Егото засенчва разума и е причина за недоразумения и кавги. 
  2. Бързо отговаряйте на клиентите. Бъдете учтиви, задавайте уточняващи въпроси, незабавно отговаряйте на всякакви коментари. 
  3. Направете повече, отколкото се очаква да направите. Качествената работа ще принуди клиента да Ви препоръчва на приятелите си. И най-вероятно той ще остави добра емоционална обратна връзка. Освен това е по-евтино да се запази старият клиент, отколкото да се търси нов.
  4. Предлагайте изгодни цени. Отначало никой не знае за Вас, така че единственият Ви коз е цената. Когато имате висок рейтинг, винаги можете да повишите цените.
  5. Предайте работата си много по-рано от крайния срок. Няма нищо, което би повлияло на настроението на клиента толкова, колкото предсрочно свършената задача. Клиентът ще изпита Уау-ефекта. Станете приятели с тайм-мениджъра.
  6. Не приемайте няколко задачи едновременно. Много фрийлансъри имат проблем с бърн-аута, когато започнат да жонглират с няколко задания.
  7. Мислете през очите на клиента. Успешните фрийлансъри разбират, че клиентите не се нуждаят от уменията им, умножени по часовника, а от резултата. Клиентите искат продукт, който ще реши проблема им.

Не стойте у дома си през цялото време. 

Самотата на фрийлансъра може да попречи на професионалното му израстване. Защото професионалното развитие изисква междуличностно взаимодействие и обратна връзка. 

Ето защо, мястото за работа в офиса, поне веднъж седмично, е добро за Вашето здраве и психика. Получавате възможност да общувате с колеги и поддържате тонуса на комуникативните си умения.

Има много места: кафенета, библиотеки, кооперации.

Работата сам ще бъде скучна. 

Между другото, много често хората искат да знаят какво е това фрийлансър, с какво се занимава и какво прави човекът с тази професия - това са млади майки, които са били в отпуск по майчинство. Ако това сте вие, прочетете статията: 3 начина да работите дистанционно у дома по време на отпуск по майчинство. И после се върнете отново тук.

Как да наемем фрийлансър

Тази задача, като таргетирането на рекламата или SEO-оптимизацията изисква време и опит. Сайтовете за фрийлансъри, като Kwork, са добро място да започнете търсенето на най-добрия кандидат. 

Може да се каже, че това е реклама. Но в нашия опит (не скромен), знаем със сигурност, че повечето обмени на свободна практика са главоболие не само за клиенти, но и за изпълнители. 

Някои фрийлансъри, действат самостоятелно в ролята на клиенти и те са 20% от общия брой.

Това не е рядкост. 

Тъй като фрийлансърът често играе ролята на “мениджър на проекти”, това е, когато той взема голяма поръчка, състояща се от няколко по-малки задачи или етапа, и ги възлага на други изпълнители, печелейки като посредник. 

Има хора, който купуват статии на по-евтини цени и ги продаваше по-скъпо на други. Печелят пари от препродажбата на труда на другите, без всъщност да правят нищо.

Най-вероятно, в сайтовете за фрийлансъри ще видите и списък със заглавия като: "Гуру по промотиране в инстаграм" или "Майстор на контекстната реклама". 

Но тези силни имена не струват нищо.

Например, фрийланс-платформата Kwork има система за репутация, която се състои от пет звезди. Според опита, ако фрийлансърът няма четири или пет звезди - той не си струва времето. 

Този рейтинг включва много компоненти: броя на отзивите, скоростта на отговорите, процента на успешните сделки, както и други фактори, които остават в тайна.

На Kwork всеки изпълнител има ограничен брой „Връзки“, като това са отговорите, които могат да изпратят до различни задания. Ето защо, помествайки Вашата поръчка, няма да видите дълъг поток от еднотипни и шаблонни съобщения, които изглеждат като съобщения от ботове. Вместо това - има ясно описани варианти за решаване на Вашата задача.

На Kwork има Повече от 100 000 услуги от 10-15 лева. Бърза поръчка, удобен интерфейс, гаранция за възстановяване на средствата. Основни раздели:

  • Маркетинг, реклама и SMM; 
  • Дизайн;
  • Разпределение на сайтове и IT;
  • Текстове, статии и преводи;
  • Контекстна реклама;
  • Seo-оптимизация;
  • Бизнес услуги;
  • Аудио-видео услуги;
  • Счетоводство и данъци;
  • Юридическа помощ.

Една от най-популярните услуги, предлагани от фрийлансърите - това е копирайтингът. В блога на Zaplata.bg вече е писано относно алгоритъма как да намерите добър копирайтър. 

Плюсове и минуси на работата като фрийлансър

Плюсове:

  1. Ниска бариера за навлизане и всеки може да започне.
  2. Можете да печелите пари от първия ден.
  3. Работите по свои условия.
  4. Можете да избирате клиентите си и да задавате тарифи.
  5. Можете да работите от всяко място.
  6. Не се изисква регистрация на юридическо лице.

Минуси:

  1. Висока конкуренция във всички сайтове.
  2. Не е пасивен източник на доходи.
  3. Трудно е за мащабиране.
  4. Лесно е да бърнаутнете, защото получавате заплащане само докато работите.
  5. Забавяне на плащанията и доработките - обичайни проблеми за фрийлансъра.

Топ 5 на книги за фрийланс

  • Настолна книга на фрийлансъра. Как да печелите пари от разстояние: от начинаещ до професионалист;
  • Дизайн и фрийланс. Начало. От поредицата: Звезда в YouTube;
  • Пътят на фрийлансъра. Поколението хора, работещи в интернет;
  • Бързи пари в Интернет. 50 начина да печелите пари, седейки у дома си на компютъра;
  • Как да изградите ефективна работа с фрийлансъри.

Заключение

Фрийлансърът може да изглежда като митичен звяр за тези, които работят на пълен работен ден. Той изглежда страхотно, носи това, което иска, работи у дома, в Старбъкс и сам избира работодателя си. 

При по-внимателно разглеждане обаче, животът му не е толкова спокоен. Това не е безгрижна разходка из парка, както мнозина вярват. 

Фрийлансърът е човек, който пие кафе с литри и си ляга късно.

Често, фрийлансърът не знае кога ще получи друга поръчка и той непрекъснато трябва да търси нови клиенти.

Ставането фрийлансър не е лесно, изисква търпение, излизане от зоната на комфорт и много упорита работа. Работата на фрийлансъра дава свобода, но изисква висока самоорганизация, самомотивация и способност за спазване на срокове. 

Ако сте готови за това - очакват Ви големи пари. 

Мисля, че сега имате ясна представа за фрийлансъра: кой е той и какво прави. Запазете тази статия за себе си, тя ще Ви бъде полезна, късмет и бъдете съсредоточени.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »