Кои са факторите за успешна кариера
Публикувано от: Zaplata.bg
03 Октомври, 2019 г.
Кои са факторите за успешна кариера
Снимка: shutterstock

Доброто образование, професионалният опит в големите корпорации, сериозните длъжности, MBA дипломата, полезните за професията сертификати, курсовете - никой не ги оспорва и това са значими фактори, влияещи върху кариерното развитие. Но ако трябва да говорим обективно - всички това по-горе са по-вероятни редове в автобиографията.

Защото истинските фактори за успешна кариера - това са субективните. Това е желанието за промяна. Това е желанието да се развивате в рамките на избраната специализация, а не заедно със сегашния работодател. Просто това е лекотата на израстването, присъщо за по-младото поколение кандидати. Впрочем, поколението X и по-възрастните също са се адаптирали към реалностите на съвременния пазар на труда.

Следователно, най-важният, влияещ върху кариерата, фактор - това е разбирането на служителя и на всеки 3-4 години е много желателно:

  • развитието на кариерата във вертикална посока. Тоест, да се придвижвате нагоре по кариерната стълбица в една и съща компания;
  • развитието на кариерата в хоризонтална посока. Тоест, да промените посоката на направлението, специализацията, да разширите обхвата на своите отговорности, да станете по-универсален специалист. Тези функции са налични в една и съща организация;
  • развитието на кариерата във всяка възможна посока, сменяйки работодателя. Този съвет е особено подходящ в случай:
    • ако смяната на работодателя е по-лесна от постигането на повишение на заплатата;
    • ако ръководителя не ви предлага хоризонтален или вертикален растеж, дори ако опитът ви в конкретна компания и на определена позиция е повече от две години;
    • ако вашата професия по подразбиране включва регулярни кариерни поврати. Например, пет години на длъжност помощник съдия - това е кръстосване в кариерата на адвокат или държавен служител. Не бива да прекарате толкова време в стартова позиция - съществува риск от „ръждясване“.

Какъв извод можем да направим? Или работодателят поема инициативата и се грижи за професионалното ви развитие, или трябва самостоятелно да се погрижите за собствената си кариера.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »