Емоционалната интелигентност и нейната роля в кариерното развитие
Публикувано от: Zaplata.bg
23 Юли, 2019 г.
Емоционалната интелигентност и нейната роля в кариерното развитие
Снимка: shutterstock

Днес много хора говорят за емоционалната интелигентност и нейното влияние върху живота и кариерата. В много професии, емоционалната интелигентност е преминала от раздела на soft-skills към hard-skills. А за мениджърите, тази компетентност е станала една от най-търсените.

Високият интерес към емоционалната интелигентност не е случаен. 

Емоциите - това е нашият вътрешен ресурс, който може и трябва да се използва за повишаване на ефективността.

Изследванията показват, че емоционалните състояния пряко засягат интелектуалните способности. Например, скръбта може да намали нашата производителност с 15-30%. В емоциите на тъга и печал, човек не може правилно да определя емоционалните състояния на останалите, което се отразява отрицателно върху въпросите с комуникацията - особено по време на преговори и продажби. Това от своя страна влошава показателите на бизнеса.

Степента на развитие на емоционалната интелигентност влияе директно върху вземането на решения, ефективността и резултатите от работата. Съответно, и върху резултатите в изграждането на кариера, отношенията с външния свят и цялостното удовлетворение от живота.

Какво е емоционална интелигентност

Нека първо разберем какво е емоционална интелигентност. 

Според научната концепция, емоционалната интелигентност - това е ясно определима и измерима способност на човек да разпознава и контролира своите емоции и емоциите на другите, да използва емоциите за решаване на проблеми и задачи.

Съществуват 4 компонента на емоционалната интелигентност: 

  1. Идентифициране на емоциите. 
  2. Разбиране на причините за тяхното възникване. 
  3. Използване на емоции за решаване на проблеми. 
  4. Управление на емоциите.

Казвайки го с прости думи, емоционалната интелигентност е способността бързо да разпознаваш чувствата и емоциите си, да разбираш причината за тяхното възникване и да насочваш появилата се енергия, към желаните задачи. Ако е необходимо, бързо се прехвърлете в друго, по-подходящо емоционално състояние.

Как емоционалната интелигентност помага на кариерата

Човек с високо развита емоционална интелигентност знае каква енергия дава всяка емоция и как най-добре да я използва. Той разбира кои емоции са ефективни за неговата дейност и кои не. Може съзнателно да използва енергията на емоциите, за да реши стоящите пред него задачи. Какво ни помага да бъдем по-ефективни и да се придвижваме по-бързо в кариерата си. 

Научните изследвания показват, че колкото по-добре човек осъзнава своите емоции и емоциите на другите, той разбира причините за тяхното възникване и толкова повече информация той има за вземането на решения. По този начин, той е по-ефективен в своята дейност. Така, че ако искате да се придвижвате нагоре по кариерната стълба - емоционалната интелигентност е една от водещите способности, които трябва да развиете.

Как да използваме емоциите в полза на кариерата

Няма лоши или добри емоции. Има емоции, които са уместни и неуместни, в зависимост от задачите и ситуациите.

Има 2 стратегии за използване на емоциите при решаване на задачите:

  1. Определете текущото си емоционално състояние и използвайте енергията си за решаване на подходящите задачи, т.е. изберете задачите, които е най-добре да се изпълнят във възникващите емоции. 
  2. Съзнателно прехвърляйте себе си от състояние в състояние, в зависимост от задачите, които трябва да изпълните.

И двата метода са ефективни за изпълнение на задачи. Ключовата разлика - това е в енергийното потребление на собствените ни усилия. В първия случай, всичко се случва естествено. Вторият метод е по-енергоемък и изисква прилагане на усилия.

Например, необходимо Ви е да развиете нови идеи за важен проект. И Вие и Вашите колеги планирате да направите мозъчен щурм (брейн сторм), за да генерирате колкото се може повече различни идеи, сред които определено ще има ярки и нестандартни такива. За да бъде ефективен мозъчния щурм, той се извършва с определени емоции. Нуждаем се от емоции, в които човек може да мисли креативно: радост, интерес. Затова е важно преди мозъчния щурм да не сте в депресирано или объркано състояние.

А какво да правите, ако изведнъж възникне скука или тъга? Как е най-добре да използваме енергията на емоциите в този случай? А какво да кажем за брейн сторминга?

Тъга и печал - това са емоции за аналитична работа. Но не за да създаваме креативни идеи. Когато човек е тъжен - мозъкът му е по-способен да концентрира вниманието си, да детайлизира информацията и да забелязва нюанси, които няма да забележи в радост или гняв. При такива емоции, най-добре е да се четат договори или важни материали, да се извършват подробни анализи, да се събира и проучва информация.

Как работи алгоритъмът за прилагане на емоционалната интелигентност в тази ситуация? 

Алгоритъмът за прилагане на емоционалната интелигентност за решаване на задачи

Стъпка №1 

Определете в каква емоция се намирате. Назовете емоцията. Може и на себе си. А по-добре - напишете я на хартия.

Стъпка №2 

Разберете причината за емоцията. Какви външни или вътрешни фактори повлияха за появата на тази емоция? Ако тя не допринася за реализирането на настоящата пред Вас задача - опитайте се да елиминирате влиянието на тези фактори.

Стъпка №3 

Използвайте енергията на възникналата емоция за подходящата задача. В конкретно обсъждания случай, когато е възникнала емоцията тъга, скръб, най-добре е да се заемете със събирането и анализирането на информация, с изваждането на документите, анализирането на грешките или потенциалните рискове.

Стъпка №4 

Влиза в сила, ако не е възможно да изпълните Стъпка №3. Използвайте съзнателния преход от една емоция към друга (от емоционална тъга към емоционален интерес). Създайте си необходимото емоционално състояние и едва след това продължете с мозъчния щурм. За да преминете съзнателно към емоцията интерес, можете да използвате следните въпроси: „Интересно, а какво може да се получи от това?”, „До какво ще доведат новите идеи?”, „Интересно, кой от колегите ще предложа най-оригиналната идея?”.

За профилактика на бърнаута

Силно развитата емоционална интелигентност помага да се избегне прегаряне (бърнаут). 

Важно е да се научите да идентифицирате емоциите си и да знаете къде да насочите енергията си. Защо се появява бърнаут? Разбира се, всеки случай трябва да се разглежда индивидуално. 

В същото време, една от честите причини за прегаряне на работното място е невъзможността да  използвате енергията на емоциите за решаване на проблемите. Човек може да потисне емоциите, върху които несъзнателно изразходва много енергия. И не само гнева, тъгата и раздразнението, но и радостта, въодушевлението и възторга могат да бъдат потискани.

Или човек може да изпълнява задачи в неподходящите емоции, което също води до преразход на вътрешната енергия. Често до това довежда и допускането на досадни грешки, поради които е необходимо работата да се повтори отново. Разбирайки към коя задача е по-добре да насочите енергията, която ви дава възникналата емоция, Вие интелигентно разпределяте вътрешните ресурси и запазвате енергийния си баланс. 

За да поставите енергията на емоциите в услуга на вашата ефективност, придобийте полезния навик да се запитвате: „В каква емоция се намирам в момента? Тази емоция помага или ми пречи да реша задачите пред мен? Какви емоции ще бъдат най-ефективни за решаването на тази задача?” Това вече ще бъде добра стъпка в развитието на емоционалната Ви интелигентност и предотвратяването на емоционалното прегаряне.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »