Ново търсене  

Бърнаут - какво представлява и как да се справим?

Публикувано от: Zaplata.bg
08 Май, 2019 г.
Бърнаут - какво представлява и как да се справим?
Снимка: shutterstock

Болест на модерното общество. Страничен ефект от прекомерното натоварване. Допълнителен бонус към стреса. Всички това важи за синдрома "Бърнаут". Но какво всъщност означава тази така модерна дума? А засяга ли вас? Вижте дали ще се разпознаете в следващите редове.

Какво представлява

Бихме могли да го преведем като „прегаряне“. Отнася се за емоционалното състояние, в което се чувстваме, когато сме изключително изтощени от работа. Сякаш сме вложили всичката си енергия и твърде много усилия, а в замяна вместо удовлетворение сме натрупали предимно негативна енергия. Чувстваме се изхабени.

Синдромът е забелязан за първи път при служители в компаниите на Запад, а вече се наблюдава и у нас.

Причините са комплексни. Съвременният забързан бизнес прави служителите свръх амбициозни, но това води и до прекомерен стрес. Стига се до преждевременно професионални изчерпване.
Изразява се в апатия към служебните задължения, ниска мотивация, чувство за неудовлетворение.

Може да доведе до здравословни проблеми: главоболие, нарушения на съня, високо кръвно налягане, болки в гърба, врата, липса на апетит/прекомерен апетит.

Как да се справим с него

Какво ни съветват от Zaplata.bg

Професионалните успехи са важни, но не на всяка цена. Дайте си сметка за потенциалното натоварване още докато разглеждате обявите за работа. Преценете дали евентуалните отговорности и работно време са по силите ви. Ако е така, включете се в конкуренцията. Но не забравяйте: професионалното израстване е наистина ценно, когато подобрява не само доходите ви, но и качеството ви на живот.

Още полезни обяви
Още полезни статии
Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии