7 умения, които ще станат много скъпо платени
Публикувано от: Zaplata.bg
25 Юни, 2019 г.
7 умения, които ще станат много скъпо платени
Снимка: Shutterstock

За да спечелите повече през 2019 г., трябва да имате много умения и да не се стеснявате да говорите за тях пред работодателя, обосновавайки съответното ниво на заплащане. Първият шанс да се обявите като специалист - това е интервюто. Следващото може да се наложи да го чакате дълго. В същото време, никой не гарантира, че след като Вашата незаменимост бъде забелязана, това ще повлияе върху заплатата ви.

Въпреки това, дори и да не сте се представили пълноценно на интервюто, има умения, които не могат да останат незабелязани. Направихме селекция от уменията, за които съвременните работодатели са склонни да плащат достойно.

1. Владеене на чужди езици

Владеенето на чужди езици ще Ви помогне по всяко време и навсякъде, ще Ви открои положително като специалист на фона на останалите служители. Тези познания може да бъдат полезни по всяко време, особено при работа с международни проекти: комуникация, общуване, кореспонденция с партньори или клиенти, работа с материали на различни езици. Сега повечето компании изискват английски език, като задължителното ниво е Upper Intermediate и това значително засяга нивото на заплащане.

2. Умение за ръководене на процеси. Лидерски качества

Ако имате изразени лидерски качества и опит в организирането на работни групи от хора, това значително повишава нивото на Вашата средна заплата на пазара на труда. От специалист, Вие се премествате на ниво мениджър, асистент на ръководителя на отдел, а в бъдеще - мениджър и топ мениджър, ако амбициите Ви са насочени към такава реализация.

Човек с подобни умения винаги може да бъде натоварен с контрол над всеки процес, с изпълнението на важна задача, без тревожност, че нещо ще се обърка. Вие, от своя страна, трябва да покажете отговорност, дисциплинираност и способност да работите в екип. Освен това, възможността за създаване на благоприятен климат в този екип няма да бъде излишна.

3. Технически умения. Способности за работа с програми

Симбиозата от човешките качества и съвременните технологии дава високи резултати, които получават и достойно възнаграждение. Ако сте се научили как да автоматизирате определени сегменти от работата си и да имате високо ниво на техническо оборудване, това увеличава ефективността, бързината и качеството на крайния резултат. А с него и цената на Вашата работа.

За всяка работна сфера и професия съществуват собствени технически възможности, които светът на технологиите ни дава. Програми за извършване на изчисления, отчитане, ефективност в анализите, прогнозиране, пълен контрол над всички процеси на проекта, счетоводство и съответното допълнително оборудване. Ако сте в крак с прогреса, възнаграждението няма да Ви подмине.

4. Умението за водене на преговори

Това е особен дар. Опитният специалист в преговорите или дори човек без опит, но с изразени наклонности към комуникация, винаги е добре дошъл във всички области. Ако сте комуникативен, добре владеете речта, разбирате човешката психология, разбирате основите на бизнеса и икономиката, в свободното си време правите стратегически и тактически планове да превземете света - не се колебайте да информирате за това работодателя си. Добрите облаги за Вас са готови.

5. Умение за създаване и защита на презентации

Много важно умение, което се цени високо от всеки екип. Ако сте един от онези, които подкрепят своите работни решения с презентация и могат да встъпят с доклад в нейна защита - вие сте безценен служител. Обезателно кажете на потенциалния си работодател, че можете да правите добри презентации.

6. Желание за командировки и нередовен график

Можете да възразите и да кажете, че това не е умение. Но в съвременния свят, това не е просто умение, а начин на живот. Веднага ще трябва да се съгласите, че ще има много работа, тя ще става все повече и повече, а Вие ще трябва да можете да се справяте с нея.

Хората се делят на тези, които не работят, работят у дома, работят и живеят на своята работа. Работата в нередовно работно време изисква определена синхронизация на семейния, личния живот и свободното време с вашите работни въпроси. Услугата „Живот на работното място” е много по-скъпа, отколкото просто „Идването на работа в строго определен график”. Така, че не забравяйте да обсъдите това, когато се устройвате на работа.

7. Кейс за връзка и контакти. Способност за намиране на партньори

Ако умело намирате общ език с хората, превръщайки запознанствата в бизнес-връзки - притежавате инструмент, който има положителен ефект върху заплатата. И ако вече имате случаи на контакти и познанства в сферата на бизнеса, това идеално ще сработи и ще Ви донесе нови ползи в работата.

В рекламната индустрия, това е отделна дейност. Има хора, които споделят контакти, събират правилните хора и живеят с процент от сделките. Не трябва да печелите по този начин, но уменията за комуникация и списъкът с контакти никога няма да бъдат излишни и повярвайте ни, те са добре дошли. Особено в областта на проектните дейности и в развиващите се компании.

Всеки един от тези елементи не е просто умение, а работен инструмент, състоящ се от няколко умения и лични качества. Колко от тези инструменти ще усвоите, решавате Вие. С тях определено няма да останете без внимание от страна на работодателите и достойното заплащане.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »