7 полезни неща, които можете да правите по път за работа
Публикувано от: Zaplata.bg
22 Април, 2019 г.
7 полезни неща, които можете да правите по път за работа
Снимка: shutterstock

Блогърът Лий Фишър разказа, защо е важно да прекарвате времето си по пътя към работа разумно, и предлага няколко ефективни дейности, които ще направят пътуването Ви удоволствие, докато чакате няколко часа в обществения транспорт или задръстването.

Аудиокниги

Най-добрият начин да прекарате времето си - да слушате аудиокниги. Можете да слушате художествена литература или нещо по-образователно.

Във всеки случай, няма да Ви омръзне и в процеса ще научите нещо ново. Ако не сте любител на аудиокнигите, опитайте да слушате различни автори и да намерите някой, който Ви харесва. Ако все пак не Ви допада този формат, опитайте е-книгите.

Научи език

Изучаването на езици по пътя – продуктивно занимание. Почти всеки един от нас отдавна би научил някакъв език, но не го прави, поради липса на свободно време. Опитайте се да слушате образователни материали в метрото или автобуса.

Ако сте зад волана, разбира се, няма да можете да гледате в екрана и да анализирате правописа, но нищо не пречи да развивате например речников запас и произношение.

Ако искате да практикувате задълбочено, купете си аудиокурс от App Store или Google Play Store. Също така, не забравяйте, че YouTube е пълен с образователни видеоклипове, които ще Ви помогнат да усвоите основите.

Направете списък със задачи

По пътя можете да планирате работния си ден. Създаването на списък от задачи и организирането на Вашите мисли и цели, никога не вреди. Разбира се, това не е толкова полезно занимание, като четенето на книги и изучаването на език, но все пак е по-добре, отколкото да играете на телефона.

Пишете

Още един вариант – пишете. Напишете стихотворение, кратка история или поработете над следващата глава на книгата си. Независимо от това, дали сте опитен писател или просто искате да убиете малко време, опитайте се. За това можете да използвате дори най-простите приложения на телефона.

Общувайте с приятели или семейството

Опитайте се по пътя да позвъните на приятели или семейството си. Разбира се, не пречи да ги предупредите и да попитате, могат ли да говорят сутрин, или вечер, но ако те също като Вас работят, ще им бъде скучно докато се прибират от работа и вероятно ще се радват да поговорят с Вас.

Социални мрежи или маркетинг

Ако решите да прекарате времето си в социалните мрежи, не преглеждайте безкрайната новинарска лента. Пишете на приятели и семейството си. Запознайте се с нови хора, чиито интереси са сходни на Вашите. Използвайте социалните мрежи, за да общувате, а не за безсмислено прелистване.

Ако сте креативен човек и се занимавате с някакъв проект от страната, където трябва да се популяризира или продава нещо, отделете му повече време. Правете маркетинг. Обновете социалните мрежи, напишете нещо в Twitter.

Релаксация или медитация

Ако пътят към работата е дълъг, а деня обикновено много изнервен, опитайте да се отпуснете и да медитирате. Ако се нуждаете от тласък за да започнете, изтеглете приложение за медитация. Там можете да настроите таймера, за да не пропуснете спирката си. Вземете със себе си слушалки. Те ще игнорират шума на градския транспорт.

Максимизацията на продуктивността по време на движение, ще Ви помогне да не прегреете – особено ако живеете далеч от офиса. Тези допълнителни два часа път ще добавят още повече умора. Затова е важно да използвате това време разумно.

Ако четете в движение или общувате с близки хора, ще се почувствате по-добре. Вие ще превърнете нещо скучно и изморяващо в нещо продуктивно.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »