Ново търсене  

7 полезни неща, които можете да правите по път за работа

Публикувано от: Zaplata.bg
22 Април, 2019 г.
7 полезни неща, които можете да правите по път за работа
Снимка: shutterstock

Блогърът Лий Фишър разказа, защо е важно да прекарвате времето си по пътя към работа разумно, и предлага няколко ефективни дейности, които ще направят пътуването Ви удоволствие, докато чакате няколко часа в обществения транспорт или задръстването.

Аудиокниги

Най-добрият начин да прекарате времето си - да слушате аудиокниги. Можете да слушате художествена литература или нещо по-образователно.

Във всеки случай, няма да Ви омръзне и в процеса ще научите нещо ново. Ако не сте любител на аудиокнигите, опитайте да слушате различни автори и да намерите някой, който Ви харесва. Ако все пак не Ви допада този формат, опитайте е-книгите.

Научи език

Изучаването на езици по пътя – продуктивно занимание. Почти всеки един от нас отдавна би научил някакъв език, но не го прави, поради липса на свободно време. Опитайте се да слушате образователни материали в метрото или автобуса.

Ако сте зад волана, разбира се, няма да можете да гледате в екрана и да анализирате правописа, но нищо не пречи да развивате например речников запас и произношение.

Ако искате да практикувате задълбочено, купете си аудиокурс от App Store или Google Play Store. Също така, не забравяйте, че YouTube е пълен с образователни видеоклипове, които ще Ви помогнат да усвоите основите.

Направете списък със задачи

По пътя можете да планирате работния си ден. Създаването на списък от задачи и организирането на Вашите мисли и цели, никога не вреди. Разбира се, това не е толкова полезно занимание, като четенето на книги и изучаването на език, но все пак е по-добре, отколкото да играете на телефона.

Пишете

Още един вариант – пишете. Напишете стихотворение, кратка история или поработете над следващата глава на книгата си. Независимо от това, дали сте опитен писател или просто искате да убиете малко време, опитайте се. За това можете да използвате дори най-простите приложения на телефона.

Общувайте с приятели или семейството

Опитайте се по пътя да позвъните на приятели или семейството си. Разбира се, не пречи да ги предупредите и да попитате, могат ли да говорят сутрин, или вечер, но ако те също като Вас работят, ще им бъде скучно докато се прибират от работа и вероятно ще се радват да поговорят с Вас.

Социални мрежи или маркетинг

Ако решите да прекарате времето си в социалните мрежи, не преглеждайте безкрайната новинарска лента. Пишете на приятели и семейството си. Запознайте се с нови хора, чиито интереси са сходни на Вашите. Използвайте социалните мрежи, за да общувате, а не за безсмислено прелистване.

Ако сте креативен човек и се занимавате с някакъв проект от страната, където трябва да се популяризира или продава нещо, отделете му повече време. Правете маркетинг. Обновете социалните мрежи, напишете нещо в Twitter.

Релаксация или медитация

Ако пътят към работата е дълъг, а деня обикновено много изнервен, опитайте да се отпуснете и да медитирате. Ако се нуждаете от тласък за да започнете, изтеглете приложение за медитация. Там можете да настроите таймера, за да не пропуснете спирката си. Вземете със себе си слушалки. Те ще игнорират шума на градския транспорт.

Максимизацията на продуктивността по време на движение, ще Ви помогне да не прегреете – особено ако живеете далеч от офиса. Тези допълнителни два часа път ще добавят още повече умора. Затова е важно да използвате това време разумно.

Ако четете в движение или общувате с близки хора, ще се почувствате по-добре. Вие ще превърнете нещо скучно и изморяващо в нещо продуктивно.

Още полезни статии
Как да си осигурите добри препоръки
Кой може да ви даде препоръки Този въпрос все повече се задава на интервютата. Често пъти покорителите на кариерни висоти посочват служители и колеги, като хора, които да дадат препоръки за тях, избирайки ги според принципа „Имам добри отношения с него, той няма да каже нищо лошо”. И това разбира се е грешка, защото „човек с когото имате добри отношения“ може да Ви препоръча по-скоро като „човек, с когото вие можете да изграждате добри отношения“, но останалото е непредсказуемо. Например, препоръчителят - това е бившият Ви шеф, който е бил много доволен от вашето представяне и отговорност. Вие знаете за това и давате неговия контакт за препоръки. А новият потенциален работодател го пита един прост въпрос: 'Ще може ли Иван Петров самостоятелно да води проекти и да предлага нови идеи?'. - “Не знам” - отговоря вицепрезидентът - Той нямаше такива задължения, но това, което му дадох, беше направено перфектно и в срок”. Имате ли нужда от такава препоръка? На кои въпроси трябва да имате отговори Трябва да се разбере, че при поискване на препоръка, рекрутерът едва ли ще се ограничи до въпроса 'какво сте работил?'. Често, на даващият препоръката ще му бъдат зададени много конкретни въпроси: в кои проекти сте участвали; за какво сте отговаряли; какви конкретни резултати постигнахте; какви са най-слабите Ви страни. Ето защо, преди да дадете контактите на конкретно лице за даване на препоръки, си задайте 3 въпроса: Какви са вашите качества, които са важни за новата Ви работа? Кога в професионалния си живот, най-добре показахте тези си качества? Кой по това време беше вашият ръководител (колега, партньор) и напълно ли е можел да оцени тези качества? По подразбиране, новият работодател иска да получи препоръка от ръководителя, който именно е задал задачите и е видял резултатите от работата Ви. Ако все още работите, и по разбираеми причини, не можете да предоставите препоръката на настоящия си ръководител, помислете кой може да Ви охарактеризира. Дайте контактите на ръководителя от предишното Ви работно място, на колеги, партньори, но не отказвайте нейното предоставяне. По отношение на препоръките е много важно да се покаже откритост и готовност за помощ при тяхната проверка. Бъдете откровени и честни Ако напускането на миналата Ви работа е свързано с неприятна ситуация, опитайте се да го кажете веднага - нека разберат по-добре вашата интерпретация, отколкото да научат за това от други хора. Преди да дадете контакти на човека, който ще даде препоръка за Вас, бъдете коректни и първо поискайте тяхното разрешение и се опитайте да разберете точно какви ще бъдат препоръките. И още нещо: за препоръки могат да се обърнат дори и без Вашето знание - в края на краищата, опитът Ви е известен, а на определен пазар, всеки ръководител има познат, който е работил в една и съща компания с Вас. Затова се опитайте да бъдете продуктивен служител, поддържайте конструктивни отношения с всички и винаги напускайте подходящо. Защото с времето печелим не само опит, но и репутация.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Как да си намерим работа без опит
За трудоустройство е необходим опит, но от къде да го вземе младият специалист, ако не го наемат на работа без опит? Омагьосан кръг? Не всичко е толкова тъжно! И без опит можете да си намерите работа. И така, как става това без трудов стаж? Грешките на търсещите работа, когато нямат опит завишени амбиции - повечето хора, които търсят работа, оценяват високо възможностите си. Но дори и да сте завършили Харвардския университет, не трябва да завишавате исканията си - заплатата, условията и работния график! Престижният университет - това е прекрасно, но работодателят не се нуждае от притежател на диплома, а от специалист-практик; настройте се към позитивизъм - търсенето на работа не е причина за негативи, така че се възползвайте. Мислете предварително Много студенти още втори или трети курс започват работа на непълен работен ден. По време на обучението е много важно да си намерите работа по специалността. Първоначално не трябва да очаквате големи заплати, но в личния „актив” ще получите натрупан безценен трудов опит и не по-малко безценно вписване на стажа в трудовата книжка. Можете да изберете да работите в област, близка до бъдещата Ви специалност, а след това в края на обучението си ще имате нещо, което да напишете в резюмето. Не се страхувайте от големите компании и държавни агенции Попитайте някой випускник къде иска да работи? Навярно в голяма престижна компания. Но защо тогава повечето млади хора дори се страхуват да се обърнат към престижен, крупен работодател? В края на краищата, много големи компании провеждат политика - по-добре да наемат млад и неопитен специалист, но целенасочен, отколкото да преквалифицират „вкоренения“ опит. И не е тайна, че на по-малко опитния специалист биха платили по-малко. Друга възможност за наемане на работа без трудов стаж - в държавни институции! Въпреки, че в пенсионните, банковите и данъчните институции обявяват конкурс за заетост, младият специалист има шанс да бъде приет. Да, заплатите в държавните учреждения не са толкова високи, но това все пак е училището на живота! Стажът - това е началото на дълъг път Ако не можете да си намерите работа на желаната позиция, не казвайте сбогом толкова скоро на компанията, която Ви харесва. Опитайте се да си договорите работа на по-ниска позиция или да се споразумеете за стаж. Има доста голям шанс, след работата Ви в компанията за определен период от време, да получите повишение или да се отправите в търсене на нова работа, но не като „млад човек без трудов стаж”, а като специалист с опит в солидна компания. Заплатата ще нарасне с опита Помнете, че вчерашният ученик, който изисква висока заплата още от самото начало, не се възприема сериозно от работодателите: те не виждат обещаващ специалист, а човек без опит с прекалена самооценка. Така, че смекчете финансовия си апетит. В началния етап на кариерата, трябва да се интересувате от професионалното си развитие, а не от високата заплата. Тогава, професионалният, кариерният и, разбира се, финансов растеж няма да закъснеят!
Още »
Всички статии