6 съвета за по-бързо намиране на работа

21 Април, 2019 г.
6 съвета за по-бързо намиране на работа
Снимка: shutterstock

Една добра автобиография значително увеличава шансовете за намиране на работа. За съжаление, в интернет има много лоши съвети на тема, как правилно да го съставим. И макар една грешка да не Ви навреди много, по-добре е да я избегнете.

Изданието Fast Company разговаря със специалисти по наемането и обсъжда най-често срещаните грешки, които кандидатите правят в техните автобиографии.

Опитвате се да вместите всичко на една страница

Вероятно сте чули съвет, че автобиографията трябва да се побере на една страница, но проучване на ResumeGo показва обратното. Работодателите са 2.3 пъти по-склонни да предпочитат кандидати с резюме от две страни, казва Питър Йънг, главен изпълнителен директор на ResumeGo. Ако задълбаете малко по-дълбоко, то тогава работодателите са 1,4 пъти по-склонни да предпочитат резюме от две страници, когато става въпрос за начални позиции, 2,6 пъти по-често - ако кандидатът претендира за длъжност от средно ниво и 2,9 пъти - ако заявката се изпраща за управленска позиция.

Пишете кратко изложение

В много автобиографии в самото начало се привежда обобщение, но това е загуба на време и пространство. „Много представители на дадена компания имат само няколко секунди, за да преценят вашия опит“, казва Сара Конърс, мениджър Човешки ресурси в WinterWyman. “Когато погледна автобиография, веднага отивам в секцията ”Опит от работата”, за да разбера какво е правил човекът и в кои компании е работил преди.” Конър предлага на кандидатите да посочат детайли за всяка работа, включително и постижения, проекти, както и размера на компанията и нейната индустрия. ”По-добре е да говорите подробно за Вашите качества в интервюто”, - добавя тя.

Използвате графика

Резюметата, които са пълни с изображения - например, графики и диаграми, вместо обикновени текстови блокове, изглеждат страхотно, но те могат да Ви струват работата, смята Рубен Морено, партньор на Blue Rock Search Group. “Към тях работодателите не се отнасят много добре. Има малка вероятност да имате късмет, ако търсите работа в разработка и други креативни индустрии, но е по-добре да се опитате да ги избягвате”, обяснява той. Същото може да се каже и за видеото, което не е поискано, добавя Стивън Ротберг, основател и президент на College Recruiter. „Много работодатели използват система за мониторинг на кандидатите и почти никой от тях не поддържа видео или графики“, казва той.

Използвате универсално резюме

Много често срещана грешка е, че кандидатите пишат, според тях, перфектното резюме и го изпращат на всяка свободна работна позиция, казва Кори Берки, директор по човешките ресурси в JazzHR. „Истината е, че такива модели не работят; Работодателите могат да ги видят от километър. Универсалното резюме изглежда мързеливо и непрофесионално”, - смята той. И въпреки, че това изглежда е най-лесният и най-удобният вариант, по-добре е да вложите повече време и да създадете уникална автобиография, която да отговаря на описанието на длъжността; така мениджърите ще могат да разберат, че сте подходящ за позицията.

Избирате функционална автобиография

Понякога наистина искате да създадете автобиография, която се фокусира върху уменията Ви, вместо да изброявате трудовия си опит в хронологичен ред, но това е голяма грешка, обяснява Джон Николаш, директор на Отдела по управление на кариерите в бизнеса във Флорида. “Първата ми мисъл, когато видя функционално резюме: “Какво се опитвате да скриете? ”. Моля, използвайте само хронологично резюме, в противен случай няма да получите работата”, казва той.

Не пишете мотивационно писмо

Много обяви за работа в интернет не изискват мотивационно писмо, но не пропускайте тази стъпка. Мотивационното писмо е ключова част от Вашата кандидатура, казва Мишел Тилис Ледерман, главен изпълнителен директор в Executive Essentials. „Писмото отговаря на въпроса „защо?”. - Защо тази позиция Ви интересува? Защо ни подхождате? Защо искате да работите в тази компания?”. Наех хора, след като прочетох мотивационното им писмо - казва тя. Ако можете да качите само един файл на сайта, комбинирайте мотивационното писмо и автобиографията в един документ, съветва Tillis Lederman. „Най-добрият вариант е да изпратите мотивационно писмо до работодателя, ако той е посочил контактите си, и да кажете, че сте качили автобиографията си в системата. Това е чудесен начин да се откроите."


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »