6 начина да получите повече опит за кратко време
Публикувано от: Zaplata.bg
18 Октомври, 2019 г.
6 начина да получите повече опит за кратко време
Снимка: Shutterstock

Ето една история за журналист, който интервюира успешен президент на банка. Репортерът наистина иска да разбере тайната за успеха на бизнесмена. Отговорът бил прост: „Две думи - правилните решения“.

„Но как успявате да вземете правилните решения?“ - настоява репортерът.

- Една дума - опит.

- А къде трупате опит? - журналистът не отстъпва.

- Две думи - неправилни решения.

Всички знаем колко е важен професионалният и житейски опит, особено за ръководителите. Опитът им дава пространство за важни решения, които те са длъжни да вземат, както и разбирането за това как да ръководят, мотивират и общуват с хората. Опитните ръководители, преминали през огън, вода и медни тръби, използват придобитите знания и умения, за да се придвижват успешно.

Как новоизпечените лидери придобиват опита си, ако времето им е ограничено и нямат много стаж зад себе си?

1. Посещавайте обучения

Намерете висококачествени образователни програми с добра репутация, които предлагат най-новите препоръки и практическо обучение, които можете да приложите в реалните ситуации от живота.

2. Поемете инициативата

Вижте дали имате възможност, например, да поемете отговорността за проекта, вместо силно натоварения Ви шеф. (Ако не, не се отказвайте, изпратете идеята си. Определено някой ще се заинтересува и ще ви вземе, ако прецени, че можете да помогнете). Използвайте всяка възможност да участвате в сериозната работа, както и в разговорите за управлението. Така в сравнително спокойна среда можете да получите много полезна информация и да придобиете необходимите знания за бъдещето, без прекалено голям натиск и риск да загубите всичко.

3. Намерете ментор / група с единомишленици

Наставникът може значително да съкрати пътя ви на обучението, като сподели с вас своя опит и вижданията си за това, как би действал той в определени ситуации. Групата от съмишленици, състояща се от млади ръководители, може да изпълнява същата функция, а също така Ви предлага и възможност да учите и израствате заедно. Тук можете да установите делови контакти, които да Ви бъдат много полезни във времето.

4.Четете / гледайте интервюта с професионалисти

Много може да се спечели от четенето и / или гледането на интервюта с най-големите лидери, в които те разказват своята професионална история и споделят своя опит. Днес е лесно да намерите интервюта, които могат да ускорят вашето обучение. Много ръководители и бизнес-коучове настоятелно съветват поне по 30 минути дневно да четете професионална литература, за да обновявате и подобрявате своите знания, умения и разбирането на важните неща.

5. Анализирайте и си водете бележки

Докато изпълнявате задачите си като ръководител, не забравяйте да отделяте време за анализ. Какво днес се получи добре и какво не? Какво би станало, ако се държа по различен начин в тази ситуация? Но какво ще стане, ако проуча по-обстойно въпроса, преди да реагирам? Понякога ние подсъзнателно се опитваме да заличим неуспехите и грешките си и се концентрираме върху по-нататъшното си напредване. Въпреки че понякога може да бъде полезно на моменти, все пак трябва да се опитаме да се поучим и от грешките си в миналото, ако не искаме да ги повторим в бъдеще.

6.Изисквайте оценка на вашите действия

Оценката на вашите действия е необходима за процеса на самоанализа. Можете да имате собствено виждане за ситуацията, но бъдете сигурни, че винаги ще има някой, който ще я види различно.

Конфуций пише: „Три пътя водят към мъдростта: пътят на размисъла е най-благородният път, пътят на имитацията е най-лесният път, а пътят на опита е най-горчивият път.“

Мъдростта на всеки млад ръководител ще бъде да предприеме всички необходими стъпки за постигане на мъдростта, като същевременно избягва горчивината от „грешните решения“.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »