5 съвета при промяна на професията
Публикувано от: Zaplata.bg
14 Януари, 2019 г.
5 съвета при промяна на професията

Когато се насочите към нова професия, без да осъзнавате предприемате една от най-сериозните и радикални промени в живота си. Добре е преди това да помислите как да проучите новата област, така че да има възможно най-малко предизвикателства по пътя пред вас.

Покажете, че притежавате комуникативни умения

Да бъдете комуникативни е един от най-важните съвети при промяна на професията. Възможностите за комуникация винаги са сред водещите умения, които определят дали даден работодател ще ви наеме или не.

 

Да не забравяме, че ние, хората, сме социални същества и в ежедневието постоянно се налага да комуникираме. Тук говорим за комуникация на различни нива:

  • възможност за общуване по разнообразни интернет канали;
  • владеене на чужди езици;
  • психологически умения за разпознаване нагласата и емоциите на отсрещния човек;
  • емпатия.

Останете мотивирани

Едно от най-трудните неща, пред които се изправят болшинството от хората във всяка една професия е загубата на мотивация. Тя се случва на почти всеки човек в определен етап от неговото кариерно развитие.

 

Може да бъде резултат от липса на перспективи или от неудовлетвореност от наличните възможности за израстване. Обикновено тези периоди са временни, но не е изключено да станат и постоянно състояние.

 

Професията да е ваша страст

Малцина преминават през живота без да преживяват подобни периоди на липса на мотивация. Обикновено това са хората, чиято професия е и тяхно хоби. Самата работа им доставя удоволствие и чувство за удовлетвореност, което само по себе си е достатъчно за поддържането на духа на работното място.

 

Бъдете последователни в решенията си

Едно от най-важните качества, които трябва да притежавате е способността да сте последователни. Така ще можете да побеждавате възникващите по пътя предизвикателства едно по едно.

 

По този начин, спазвайки максимата “разделяй и владей” ще можете да решите на части дори и най-сложните проблеми при смяната на вашето професионално поле на изява.

Бъдете информирани

Zaplata.bg ни помага в намирането на работа и при желание да сменим професията си по много и различни начини. Това става основно чрез огромното разнообразие от публикувани обяви работа, които ни позволяват да бъдем актуални с това, което се търси и предлага на трудовия пазар. Zaplata.bg ни дава реалистични очаквания, като ни запознава с това, което работодателите търсят и предлагат.

 

 Създай CV 


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »