Търсене  

5 най-високоплатени професии в България

Публикувано от: Zaplata.bg
17 Февруари, 2019 г.
5 най-високоплатени професии в България
Снимка: shutterstock

България през последните години се превърна в атрактивно място за работа и реализация, а трудовото възнаграждение във все повече области е конкурентно. Изборът да се работи в страната носи както предимства, така и недостатъци.

Кои са 5-те най-високоплатени професии в България

Сред професиите, които се считат за най-високоплатени и носят най-високи и стабилни доходи на населението има няколко, които “бият” всички останали. Това са съответно:

Важно е да се отбележи, че подобни сведения се променят от година на година и информацията има непостоянен характер. Въпреки това, има тенденция, която показва, че именно тези няколко професии стабилно поддържат челни позиции през последното десетилетие.

Разлики съществуват и по градове, и по компании, в които хората намират реализация. По този начин данните добиват още по-обобщаващ характер. Въпреки това, можете да забележите силния дял на по-модерните професии, които са свързани с развитието на високите технологии.

Какво образование ни е нужно, за да работим подобни професии

Ако в медицината и правото е задължително да имате образование в съответната област, високите технологии са по-скоро насочени към друг начин на работа. Дипломата от колеж или университет е все по-малко търсена.

Залага се повече на това дали са на лице задоволителни практически умения, тъй като това са професии с много силно изразен приложен характер, където няма място за прекалена импровизация или инициативност.

Какви са предимствата и недостатъците им

Всички тези професии си имат своите положителни и отрицателни страни. В областта на медицината, която е един класически пример за престижна работа, най-голямата награда е това, че се помага поддържането на добро здраве при хората. Недостатък е това, че високата натовареност и ангажираност често лишава хората от личен живот.

Как Zaplata.bg ни помага да се реализираме

Zaplata.bg ви дава достъп до най-голямата база данни от свободни работни места в българското интернет пространство. Тъй като те са във всички сфери, за вас това място може да бъде изключително полезно, без значение от интересите и професията.

При всички положения ще можете да избирате измежду някои от най-атрактивните позиции в дадена област. По този начин ще имате възможност да реализирате себе си много по-лесно.

Още полезни статии
Плюсове на дистанционната работа
Знаем, че няма нищо по-хубаво от това да работим от вкъщи. Не се налага да ставаме рано сутрин, да бързаме, да попадаме в ежедневни задръствания, не се съобразяваме с колегите и избягваме всекидневния шум в офиса. Плюсовете на дистанционната работа са много. Най-големият плюс е, че имате възможност да се концентрирате върху работата си вкъщи, вместо в офис. В някои от случаите работата с много хора на едно място ни разконцентрира- съответно не можем да свършим нищо полезно. Друг плюс е, че винаги ще остане време да излезете навън, да свършите някоя друга странична задача или нещо ползотворно за вас самите, тъй като работното време не е фиксирано. Няма как да не споменем и факта, че работата от вкъщи е по-доходоносна, защото така спестявате средства за транспорт, обяд, кафета или цигари. Работното облекло също е от ключов фактор, защото много компании държат на изряден външен вид.  Да, именно това е хубавото на дистанционната работа- може да работите по пижама, докато пиете сутрешното си кафе или обядвате, без да има проблем, че сте по неофициално облекло.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Как да се избавим от стреса на работното място?
Справянето със стреса на работното място е важно както за кариерата ви в дългосрочен план, така и за вашето здраве. Живеем във време, в което той е навсякъде около нас. Причините за него са много- забързан делник, нерви, недостиг на време при много задачи, мобилни телефони и какво ли още не. Ето няколко метода за успешно справяне със стреса на работното място: Обърнете внимание на някои от задачите, които може да се отразяват върху вашето ниво на стрес. Шофирате ли до работното си място по един час всеки ден или повече, чувствате ли се като "пребити" само докато стигнете до там? Има ли начин, по който бихте могли да облекчите работните си ангажименти? Имате ли нужда да се научите как отвреме навреме да казвате „Не” на определени изисквания, отправени към вас? Потърсете начини да промените начина, по който вършите нещата, особено онези, над които имате контрол. Потърсете начини да разпределяте по-добре времето си   Често пъти, стресът е резултат от факта, че нямате достатъчно време да свършите всичко, което трябва. Спрете да си губите времето в разговори с колегите или лични телефонни обаждания, изолирайте се от постоянното „сърфиране” в интернет по лични причини. И най-важното- елиминирайте всички дейности, които „изяждат” от времето ви.  Намери си някакво физическо разтоварване, което да стане част от работното ви ежедневие Можете да ходите на фитнес, йога или друг спорт. Опитайте да откъснете съзнанието си от работата като се концентрирате върху някаква дейност. А защо не започнете да правите кратки разходки през обедната си почивка – самото излизане от офиса ще ви накара да изпуснете въздишка на облекчение и за момент да се „гмурнете” в динамичния живот навън – далеч от компютъра и другите рутинни неща.  
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Всички статии