5 най-високоплатени професии в България
Публикувано от: Zaplata.bg
17 Февруари, 2019 г.
5 най-високоплатени професии в България
Снимка: shutterstock

България през последните години се превърна в атрактивно място за работа и реализация, а трудовото възнаграждение във все повече области е конкурентно. Изборът да се работи в страната носи както предимства, така и недостатъци.

Кои са 5-те най-високоплатени професии в България

Сред професиите, които се считат за най-високоплатени и носят най-високи и стабилни доходи на населението има няколко, които “бият” всички останали. Това са съответно:

  • софтуерен инженер;
  • маркетолог (в областта на дигиталния маркетинг);
  • юрист;
  • лекар (особено хирурзи, дерматолози, стоматолози);
  • уеб дизайнер.

Важно е да се отбележи, че подобни сведения се променят от година на година и информацията има непостоянен характер. Въпреки това, има тенденция, която показва, че именно тези няколко професии стабилно поддържат челни позиции през последното десетилетие.

Разлики съществуват и по градове, и по компании, в които хората намират реализация. По този начин данните добиват още по-обобщаващ характер. Въпреки това, можете да забележите силния дял на по-модерните професии, които са свързани с развитието на високите технологии.

Какво образование ни е нужно, за да работим подобни професии

Ако в медицината и правото е задължително да имате образование в съответната област, високите технологии са по-скоро насочени към друг начин на работа. Дипломата от колеж или университет е все по-малко търсена.

Залага се повече на това дали са на лице задоволителни практически умения, тъй като това са професии с много силно изразен приложен характер, където няма място за прекалена импровизация или инициативност.

Какви са предимствата и недостатъците им

Всички тези професии си имат своите положителни и отрицателни страни. В областта на медицината, която е един класически пример за престижна работа, най-голямата награда е това, че се помага поддържането на добро здраве при хората. Недостатък е това, че високата натовареност и ангажираност често лишава хората от личен живот.

Как Zaplata.bg ни помага да се реализираме

Zaplata.bg ви дава достъп до най-голямата база данни от свободни работни места в българското интернет пространство. Тъй като те са във всички сфери, за вас това място може да бъде изключително полезно, без значение от интересите и професията.

При всички положения ще можете да избирате измежду някои от най-атрактивните позиции в дадена област. По този начин ще имате възможност да реализирате себе си много по-лесно.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »