5 срещани мита за кариерата
Публикувано от: Zaplata.bg
23 Ноември, 2019 г.
5 срещани мита за кариерата
Снимка: shutterstock

Често, срещайки хора на средна възраст, които не са успели да изкачат планираните върхове, ги питаме: „Защо се случи така?“ В отговор чуваме звучния списък от причини. И от първите фрази става ясно: човек толкова искрено вярва в думите си, че вече не се опитва да промени нищо. А когато общуваме с млади управители, виждаме колко силно са митологизирани техните идеи за успешна кариера. Разбирайки важността на думите „Този, който е предупреден - той е въоръжен“, решихме да опишем петте основни мита. Важно е да излезете от плен и да осъзнаете: единственото препятствие между вас и бъдещия ви успех - това сте самите вие.

1. Трябва да работите до късно и седем дни в седмицата

Да, понякога има моменти, когато трябва спешно да подадете доклад и за да го направите навреме, трябва да работите до полунощ. Но, с изключение на подобни случаи, не може да има никакви извинения относно закъсненията в офиса след края на работното време.

Разбира се, на пръв поглед служителят, който седи в офиса до късно вечерта, може да изглежда трудолюбив и лоялен към делата на компанията. Но след известно време, вниманието на неговия ръководител ще бъде привлечено от други, по-малко положителни аспекти: уморен външен вид, невъзможност за концентрация, спад в качеството на работата поради умора. И ако подобна безкористност се превърне в система, ръководителят ще стигне до извода, че служителя е неефективен и недисциплиниран.

Резултатът: хронична умора, негативна реакция на дребните делови недоразумения, невъзможност за концентрация, спад в производителността. Сега се запитайте: кой ръководител има нужда от поне един такъв човек в екипа си?

И така, какво да правя? Научете се да работите ефективно. Ефективността - това не е даденост, а умение. Има много различни техники, всяка от които Ви помага да пестите по 10-30 минути всеки ден, за да ги прекарате не в офиса, а във фитнеса или у дома, с близките хора. Реалният живот започва веднага след края на работния ден. И Вие трябва така да можете да разпределяте времето и енергията си до 18.00, за да имате сили и желание за истинския живот след това.

Друг не по-малко важен момент: по някаква причина ефективността се възприема като способността да се изпълняват много задачи с висока скорост. Но реалното значение на тази дума отразява не само количеството, но и качеството на свършената работа: делата трябва да се решават не само бързо, но и добре. А качеството често е резултат от бистрия ум и умението за концентрация, което е невъзможно без подходящата почивка. Как човек, който е програмирал себе си на непрекъснат труд, може да даде почивка на съзнанието си?

2. Правилният път нагоре - ще се хареса на шефа

Естествено, това е така. Но има огромна разлика между „да станеш любимец“, „да угодиш на шефа във всичко“ и способността да установиш правилните отношения с ръководителя.

На първо място, не трябва да забравяме, че всеки ръководител, независимо от степента му на строгост или взискателност - той е обикновен човек със своите битови и семейни грижи, към които се добавят още куп неща, с които е обременен всеки директор. Следователно, умението да се представи правилната информация в правилната форма и в точното време на ръководителя е едно от най-важните качества на всеки служител.

Второ, казването на истината винаги е важно. Но под каква форма? В края на краищата, можете да изрежете истината, като поставите ръководителя си в неприятна светлина пред целия екип или можете правилно да представите истината.

Трето, всеки служител прехвърля на ръководителя си определено количество проблеми. Има такива, които просто идват с проблем и просто го предават на шефа си, а има и такива, които идват с проблем и дават своите възможни решения. Човекът, помислил предварително за разрешаването на проблема, създава впечатление на служител, който уважава времето и енергията на ръководителя си.

И така, какво да правя? Важно е да можете да представите правилно своите идеи, без да засягате достойнството на ръководителя си. Да можете да представите истината, така че мениджърът да не губи лицето си пред колектива. Не можете просто да сте в ролята на говорител относно проблемите, а трябва едновременно да предложите и няколко възможни решения. Недопустимо е с когото и да било да обсъждате личните и професионални качества на ръководителите. И трябва да можете да контролирате емоциите си, да чувствате дори своята абсолютна правота, да правите пауза и едва след това да изразите мнението си. Представете си човек, който се държи по този начин? Подъл ли е? Не. Той е компетентен човек, който знае как да установи комуникация.

3. Кариерата започва едва след университета

Абсолютна неистина. Професионалната кариера на всеки човек започва от момента, в който постъпи в университета. Висшето образование, разбира се, е важно, но сам по себе си, този факт е напълно недостатъчен. Без каквито и да е пояснения ще дам пример с двама реални студенти.

Студент номер 1 е точно този, който вярва в тази легенда: основното - това е образованието, а с диплома намирането на работа няма да е проблем.

Студент номер 2 разбира, че след четири години ще има десетки хиляди възпитаници като него - с набор от теоретични знания. И по тази причина, той се стреми да направи нещо, за да се открои сред огромния брой кандидати.

Философията и възгледите на тези хора имат пряко влияние както върху поведението им по време на учението, така и върху последващата им кариера.

Студент номер 1, като всички студенти, пише лекции, учи от изпит до изпит, а в свободното си време седи в социалните мрежи или гледа интересни телевизионни програми.

Студент номер 2 разбира, че освен университетската теория, той се нуждае и от реални знания. Затова в свободното си време, той чете различна професионална литература, за да разбере областите, които са свързани с бъдещата му професия, а също така научава и такива важни неща, като езика на тялото, способността да установява комуникация и да прави презентации.

Студент №1 не знае чужд език, но е дълбоко убеден, че утре щом намери работа, след няколко месеца ще отиде на курсове и ще научи английски. Тази вълшебна дума „утре“ приятно затопля душата и сърцето му и той се отдава с голямо удоволствие на днешните си малки радости.

Студент номер 2 разбира, че владеенето на чужд език не само ще му помогне да се открои сред многото кандидати, но и ще му предостави възможности за получаването на по-нова информация от западния печат и блоговете. За целта, той вече посещава курсове по английски език в университета. Всеки ден той запомня по десет нови думи и по пътя си към университета слуша чуждестранни аудио-книги.

Студент номер 1 е на почивка през лятото. Е, как иначе? В крайна сметка той учи толкова време, подготвяше се за изпитите и се е изморил.

Студент №2 разбира, че е важно да знае много повече от това, което няма да научи в университета: основните елементи на бизнес-етиката и правилата на работната комуникация, как и какво да каже на колегите и ръководителите си, как да говори на срещите ... И по тази причина, той още през пролетта започва да търси възможност за стаж в една от компаниите, дори и безплатно. Всяко негово лято - това е маса от нови практически знания и запознанства със специалисти и професионалисти в различни области.

И така, минават четири години. И двамата студенти получават едно и също образование в един и същ университет, преподавали са им едни и същи хора. Но между тях има огромна, като пропаст, разлика.

Студент номер 1 познава мениджмънта, но доколкото си спомня от подготовката за изпитите. Той знае чужд език, както много от неговите връстници: „разбира, но не може да говори“. Той няма нито един ден стаж и практически опит.

Студент номер 2 обаче знае какво е мениджмънт не само от университетската програма: той е получил много информация от книгите, списанията, онлайн-публикациите и блоговете. Той има достатъчно информация, за да анализира самостоятелно различните ситуации. Той има прекрасен чужд език. И в същото време има практически опит в работата, възможност за установяване на контакти с хората: за да влезе в час с делата, с които колектива живее, ще му отнеме значително по-малко време. И най-важното: студент номер 2 е човек с много активен начин на живот.

Въпрос номер 1: кой ще избере компанията? Въпрос номер 2: кой е виновен?

И така, какво да правя? Започваме да се замисляме за кариерата и целите си още от университетските времена, като ясно планираме времето си, така че след четири или пет години да не бъдем един от десетките хиляди хора, които вярват, че на висшето образование не се отдава значение.

4. За добрата кариера се нуждаете от чуждо образование

За съжаление, все още съществува един съветски стереотип: всичко западно е много по-добро от нашето. Имайте предвид, че не всеки американски или европейски университет - това е центърът на образованието на нивото на Харвард или Оксфорд. Срещнахме десетки хора, образовани на Запад, които освен уличен английски и много общи познания, не притежават нищо забележително. Липсата на силата на волята, дисциплината и упоритият труд няма да позволят на човека да получи качествено образование в западния университет.

Второ, успехът - това е не само голо и само по себе си абсолютно познание. За да бъдете успешни, са необходими такива качества като постоянство, търпение, настойчивост и упорит труд. Бизнесът не се нуждае от ходещи енциклопедии, които са готови да се разпаднат при първия провал, както и от хора, които не знаят как настойчиво да реализират своите страхотни идеи и да падат духом под натиска на конкуренцията в офиса.

В никакъв случай, нямаме намерение да омаловажаваме достойнството на най-добрите чуждестранни университети, все още смятаме, че получаването на западно образование не е непременно условие за успех в кариерата. А липсата на западно образование не е пречка за развитието и усъвършенстването.

И така, какво да правя? Всичко е много просто. Има много курсове и conversation-клубове, с помощта на които можете да научите чужд език. Просто трябва да направите първата стъпка - запишете се за часовете, откажете се от някои от днешните си „удобства“ и не се щадете. Това не е загуба на време. Това е инвестиция в бъдещето.

Трябва да повишите знанията си във всяка област? Има огромно количество литература, която можете да закупите или поръчате. Появили са се някакви въпроси? Доста специалисти и професионалисти с удоволствие ще Ви отговорят в социалните мрежи. Нямате време за четене? Аудиокнигите ще Ви помогнат! Слушайте ги в движение. И, разбира се, не пренебрегвайте различните обучения и семинари, които можете да посетите или гледате онлайн.

Всеки известен мениджър, професионалист или специалист в днешния свят е много близо до Вас - на разстоянието на вашия смартфон. Достатъчно е да се откажете да слушате музика и да му изпратите писмо.

5. С развитието на служителите трябва да се занимава компанията

Тази теза се развива в следната форма: „Намирам се на кариерния таван, защото в моята компания нямах възможности за развитие“. Стандартната позиция на жертвата.

Разбира се, в идеалната ситуация компаниите могат да отделят средства за развитието на служителите си, за повишаване на тяхната професионална квалификация, теоретични и практически познания. Но това е първата част от разходите, които компаниите намаляват в днешния кризисен и непредсказуем свят. А се случва така, че бюджет за обучение има, но конкретен човек просто не попада сред избраниците, за които той е предназначен.

И така, какво да правя? Има две гледни точки за тази ситуация и те са пряко свързани с характера на самия човек:

  • компанията не ме развива. Но тя просто не разбира колко важно е това за нея. Ще изчакам, докато го разбере. Нищо не зависи от мен;
  • компанията не ме развива, но професионалното ми развитие - то е моята работа. Трябва да съм съвременен, постоянно растящ специалист. Ето защо ще съставя план за собственото си развитие, ще помоля няколко ръководителя да ми дадат препоръки и тогава ще започна да инвестирам време и пари в допълнителното си обучение.

Не гонете постове и регали, столове и чинове. Заемете активна позиция, поемете отговорност за кариерата си - и всичко останало ще бъде естествен резултат от вашата ефективна работа, постоянство, настойчивост, дисциплина и упорит труд. Пожелаваме Ви всичките професионални успехи!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »