5 грешки при търсене на работа
Публикувано от: Zaplata.bg
18 Юли, 2019 г.
5 грешки при търсене на работа
Снимка: shutterstock

Алберт Айнщайн веднъж казал: “Безумие - да правиш едно и също нещо и всеки път да очакваш различен резултат.” Днес тези думи могат да бъдат насочени към онези, които търсят работа в продължение на месеци, но никога не я намират. 

Ние от Zaplata.bg говорим за неочевидните грешки, които пречат дори на професионалистите да намерят работа.

Има търсещи работа лица, чиито автобиографии са постоянно публикувани на сайтовете за търсене на работа. Освен това, някои работят, периодично сменяйки работодателя си, отново и отново публикувайки своето резюме. Но предложенията към тях така и не пристигат, а търсенето на работа се превръща в дълъг процес. 

Каква е причината? Предлагаме да разгледаме пет типични грешки, които пречат на търсенето.

Емоционално изтощение

Емоционално изтощение и блуждаещ поглед - това е трудно състояние на кандидата. Няма морални и физически сили, но има задължения - и търсенето на работа е необходимо, но в това състояние е много трудно. Без значение колко опити прави, такъв човек не може да скрие това изтощение на интервюто. В очите няма блясък, а енергията е минимална - това състояние се забелязва дори по време на телефонен разговор.

Решение: разбира се, по-добре е да не достигате до това състояние, но ситуациите са различни. Ако такова състояние вече е факт - в идеалния случай, отделете време да се възстановите, поне две или три седмици и си починете. С блуждаещ поглед е много трудно да се продадете на работодателя, предавайки чувството на безнадеждност.

Неудачна самопрезентация 

Преди интервюто Ви е необходимо ясно разбиране на това, което искате да предадете за себе си. Често търсещите работа работят много, изпълняват огромен брой задачи и като се стига до интервю - те не могат да презентират своя опит.

Решение: тренирайте предварително. Напишете малко есе за своя делови опит - къде сте работили, какво сте научили, какви са вашите резултати, какво правите най-добре. Това не трябва да бъде сух преразказ на резюме, а жива реч на професионалист.

Също така препоръчваме да се въздържате от някои неща:

  1. Неуместно задълбочаване в спомените, описание на смешни случаи. В интервютата е по-добре да се избягват паразитните думи, междуметията и непрофесионалния жаргон. 
  2. Не бива да изричате отрицателни отзиви за Вашия предишен работодател. По-добре е предишният опит да се разглежда като нещо полезно за Вашата кариера. 
  3. Опитайте се да не се притеснявате - това често разваля речта и впечатлението за Вас. Интервюто е просто бизнес среща и няма нищо фатално в евентуалния отказ.

Несъответствие между външния вид и корпоративната култура

За някои области, татуировките или пиърсинга може да бъдат пречка при кандидатстване за работа. Ако търсите работа в банковия сектор, тогава вашият външен вид ще играе определяща роля в интервюто. В банките има вътрешни правила за външния вид, с които се запознавате и съгласявате при приемане на работа.

В практиката е имало случай - търси се юрист в правния отдел. Идва перфектния кандидат с отлично образование и опит. Тя имаше пиърсинг на носа си, което беше против правилата на компанията. Когато я попитали дали е готова да премахне украшението - тя отговорила, че за нея то е важно и че ще си потърси друго работно място.

Решение: важно е да разберете в коя област искате да работите и какви правила на облеклото са приети там. Разбира се, не бива да променяте напълно гардероба си или да премахвате татуировките си, ако не искате това. Може би просто трябва да намерите друга област или компания, където корпоративната култура ще Ви приеме.

Компрометиращ акаунт в социалните мрежи

Рекрутерите и работодателите често анализират акаунтите на кандидатите. Това е чудесен начин да се разбере колко открито човек е готов да говори за личния си живот, какво го влече, как общува онлайн с другите хора. Тази информация може да бъде решаваща за предложението. 

Решение: контролирайте Вашето съдържание в социалните мрежи. Най-важното - по-добре е да не се публикува нищо компрометиращо и неправилно. И ще бъде чудесно, ако част от съдържанието във Вашия акаунт е посветено на Вашата заинтересованост към работните въпроси - това показва интереса Ви към професията.

Честа смяна на работата 

Много работодатели обръщат голямо внимание на продължителността на работата на едно място. Ако служител работи във всяка компания за не повече от три месеца, това може да обърка повечето работодатели. Тогава те съзнателно могат да предположат, че служителя ще се задържи само в рамките на пробния период.

Решение: помислете предварително, как ще разкажете на интервюто за причините за Вашето непостоянство в работата. Както вече казахме, оплакванията относно работодателя е по-добре да си ги запазите за себе си. По-добре поднесете търсенето си като желание да намерите комфортна компания за развитие - и подчертайте, защо наистина искате да останете в новия проект дълго време.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »