12 въпроса, които не са подходящи за интервю
Публикувано от: Zaplata.bg
29 Юни, 2019 г.
12 въпроса, които не са подходящи за интервю
Снимка: Shutterstock

Задачата на работодателя в интервюто - да разбере дали кандидатът отговаря на позицията и културата на компанията. Неговите въпроси могат да са насочени към опита, образованието, мотивацията, личните качества, плановете за професионално бъдеще и т.н. Но има теми, които нарушават границите на кандидата като личност: работодателят няма право да ги повдига и кандидатът може да не отговори. И такова право е защитено както от етиката, така и от закона.

1. Семейно положение

Работодателите разпитват за семейството, за да разберат по-добре човека - потенциалният служител. Но не само. Например, при жените често задаван въпрос е дали имат деца - смята се, че работещите с малки деца жени, често вземат отпуск по болест. Или се опитват да разберат дали една жена планира бременност в близко бъдеще.

Такива въпроси са некоректни и неуместни, а днес, когато човек може да излезе в отпуск по майчинство, дори са безсмислени. Вашият избор е дали да отговорите на тях. За някои това е неприемливо и нямат желание да работят в екип, в който личните граници се нарушават. Но ако не мислите, че това е проблем, можете да се срещнете с работодателя и да разкажете за Вашето положение и планове: например, че имате деца, но имате и бавачка. Или, че през следващите години планирате да се съсредоточите върху кариерата си.

Помнете - наличието, броят на децата и плановете за родителство са личен въпрос. Същото важи и за личния живот: никой няма право да изисква от вас отговор за това, с кой и в какво състояние живеете или как прекарвате времето си.

2. Възраст

Работодателят няма право да откаже да Ви наеме на работа заради възрастта - млад или зрял. Имате право да не посочвате годината на раждането си в резюмето и да не отговаряте на този въпрос по време на интервюто. Проблемът е, че все още е много трудно да се скрие възрастта, но също така е трудно и да се докаже, че кандидатът не е нает на работа поради възрастова дискриминация. Затова, със сигурност имате право да откажете да говорите за възрастта си и в тази връзка нека Ви напомним, че възрастовата дискриминация в трудовата сфера е забранена.

Но паралелно с това е много по-добре да се унищожат стереотипите на работодателя, като бъде убеден, че възрастта не е пречка за работата. Например, ако сте млад и имате малко опит - разкажете за мотивацията, потенциала и желанието Ви да научите много. Ако сте зрял кандидат, дайте акцент върху своята активност, целеустременост и възможности за учене, включително и в посока новите технологии.

3 Възгледи и убеждения

Работодателят няма право да изисква от вас отговор относно църквата, която посещавате и дали изобщо посещавате такава, коя политическа партия подкрепяте, както и възгледите Ви относно спорни социални въпроси. Ако все пак сте решили да подкрепите темата и да отговорите на тези неподходящи въпроси - насочете вниманието към това, колко важни са те за интервюиращия (твърде яростна привързаност към някаква идея може да е индикация за нездравословна атмосфера в колектива). Или споменете, че имате собствена позиция, но уважавате и различното мнение на другите хора (ако това наистина е така).

4. Полови предразсъдъци

За съжаление, половата дискриминация е често срещано явление на българския пазар на труда. Има много митове за "мъжките" и "женски" професии, убеждения относно способността да се изпълнява определена работа в зависимост от пола.

Обикновено “неподходящите” кандидати се елиминират на етапа на преразглеждане на резюмето. По време на интервюто, кандидатите могат да бъдат принудени да докажат способността си да изпълняват успешно задачите, които според работодателя са подходящи за членовете на противоположния пол. Възможният изход тук - добре да се подготвите и да се концентрирате върху резултатите и постиженията си, които са по-красноречиви от фантазиите на работодателя.

5. Състояние на здравето

Съществуват професионални сфери, които задължават бъдещия служител да представи медицинско свидетелство за здравословното му състояние - например, ако става дума за кетъринг. Това може да бъде мярка за безпокойство на потенциалните служители (важното е работата да не вреди на здравето) и безопасността на другите хора.

Но работодателят не може да се интересува от здравословните Ви и хронични проблеми точно на интервюто просто от интерес - например, за да прецени колко често ще вземете отпуск по болест. Тази информация е конфиденциална и се отнася само до Вас и лекарят Ви. Независимо от това, непряко доказателство за факта, че ще бъдете активен и продуктивен служител, може да бъде и интересът Ви към спорта, липсата на лоши навици и здравословния начин на живот.

Отново - работодателят не може да изисква отговор за това, дали тичате сутрин, пушите ли, но ако това е ценно за компанията и екипа е добре да говорите за това. Между другото, подобно нещо касае и здравето на семейството Ви - например, кандидатът не е длъжен да отговори на въпроса, колко често боледуват децата му.

6. Място на живеене

Компанията не може да изисква от Вас информация относно това, къде живеете или сте регистрирани - ако идвате от друг град, имате същото право да кандидатствате за работа, като местните жители. Има особености на заетостта, когато става дума за чуждестранни специалисти, но те се решават индивидуално от компаниите.

Също така, неуместно е обсъждането на въпроса, с кого споделяте жилищното си пространство - с вашите родители или съседи, наемате жилище или притежавате апартамент: това няма нищо общо с професионалните Ви качества.

7. Националност и произход

Представителят на работодателя няма право да изисква от Вас отговор относно произхода и роднините Ви. Но той може да зададе подобни въпроси, ако смята, че опитът и произхода влияят на личността и потенциала Ви като специалист. Ако желаете, можете да разкажете за семейството си, но само ако смятате, че е необходимо.

8. Конфиденциална информация за минала работа

Потенциалният работодател няма право да изисква от Вас да споделяте поверителна информация от предишната Ви работа: например за клиенти, сделки или колеги. Това е некоректно и още повече - за един внимателен работодател, желанието Ви да споделяте такава информация би било аргумент за отказ от вземането Ви на работа. Тъй като можете да направите същото и с новата компания.

9. Ненормирана работа

Трябва да се помни, че работното време се нормира. В същото време, спецификата на работа в някои компании е такава, че претоварването не може да бъде избегнато. Но във всеки случай, те трябва да бъдат платени или компенсирани с почивка.

Ако по време на интервюто, работодателят попита дали сте готови за работа - можете да споделите дали имате възможност да работите на гъвкаво работно време, а не по установен график. Впрочем, това е и повод да бъдем предпазливи и да обърнем внимание: колко уважително такава компания се отнася към баланса на работата и личния живот на нейните служители.

10. Външен вид

Всички въпросите и забележки на работодателя относно това, как изглежда човекът са неуместни. Например, по отношение на теглото, избора на дрехи или косата. В същото време, чистият външен вид е важно изискване за повечето индустрии, а дрес-кодът може да бъде вътрешно правило, което служителите трябва да спазват. Ето защо, представителния външен вид на интервюто е знак за уважение към потенциалния работодател и е важно да го съблюдавате.

11. Финансово благополучие

Финансовите въпроси, които работодателят може да обсъди с кандидата, се отнасят до очакванията му за заплащане в предложената работа. Представителят на компанията не може да пита например за доходите на други членове на семейството Ви - дали някой Ви помага финансово и как управлявате доходите си.

12. „Странни” въпроси

Някои въпроси не унижават кандидат и не нарушават границите му, но нямат нищо общо с работата. Например, работодателят може да поиска от Вас да му кажете с какво животно или зеленчук се асоциирате, какъв е зодиакалният Ви знак или кой сте в източния хороскоп? В какво вярваме - това е личен въпрос за всички, но тези аспекти не са свързани с професионалните методи за подбор. И това едва ли показва, че в компанията има зряла система за управление на персонала.

Как да реагирате на неподходящи въпроси?

Унифицирана инструкция няма и реакцията на такива въпроси - това е индивидуален избор. Но основните препоръки са:

  • Изяснете си колко искате да получите тази работа?
  • Ако се чувствате неудобно още на интервюто, вероятно това чувство ще Ви съпътства и по нататък, така че - това е сигнал за културата като цяло. Вярно е, че не винаги: това може да е човешкият фактор и особености на поведението на един човек. Най-важното - да разберете: готови ли сте да си затваряте очите за такива фирмени особености и отношение към хората?
  • Попитайте уточняващи въпроси: защо Ви задават тези въпроси? Възможно е работодателят да не иска да обижда никого. Например, той може да пита за семейството Ви, за да разбере дали можете да се справите с честите командировки.
  • Не забравяйте, че дискриминацията при наемане на работа е незаконна. Не е необходимо да правим подобни аргументи и винаги е по-добре мирно и позитивно да се съгласим. Но, по-специално, обърнете внимание на закона “За основите на предотвратяване и противодействие на дискриминацията в България”, чл. 24 от Конституцията на България, чл. 2-1 от Кодекса на труда.
  • Ако някой въпрос Ви засегне, имате право директно да обясните, че не бихте искали да обсъждате такива лични моменти. Какви са Вашите аргументи - това е опит, мотивация, умения, образование и интерес към тази компания и позиция.
  • Не трябва да реагирате грубо: отговорете на въпроса с въпрос, дори и с неправилен отговор. По-добре е спокойно, но уверено да заявите позицията си: винаги бъдете готови напълно и с примери да разкажете за професионалните си постижения и планове, мотивация, причини за интерес към работата и кариерните планове.

Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »