10 съвета за стартиращи HR специалисти
Публикувано от: Zaplata.bg
27 Юни, 2019 г.
10 съвета за стартиращи HR специалисти
Снимка: Shutterstock

Правилно подбраните служители са ключът към успеха на всеки бизнес, предприятие, компания и проект. В големите корпорации, цели отдели се занимават с търсенето и привличането на нови служители и този процес е една от основните позиции в стратегията за развитие на компанията.

 

Правилното провеждане на интервютата и намирането на точния човек за свободната позиция - това си е цяло изкуство. Но ако сте начинаещ HR, не трябва да се притеснявате. Прочитането на съветите на експертите и правилната подготовка за интервюиране на кандидатите - това е необходимо. За по-голямо Ваше улеснение, събрахме няколко препоръки относно базовите моменти и трикове, които новодошлите трябва да знаят, за да започнат успешно да провеждат интервюта.

1. Разберете кого търсите

За да попълните свободното работно място с подходящия специалист, трябва ясно да разберете кой Ви трябва. За да направите това, не е достатъчно да знаете името на вакантното място и набора от задачи, които човек трябва да изпълнява. Нужно е да се превърнете в астролог и да сложите настояща ментална карта, в която да напишете кой Ви е нужен.

Трябва да проявите заинтересованост към кандидата. Недопустимо е пренебрежението, уличаването в лъжи, агресията и противоречията.

Вземете предвид подробностите: възраст, умения, лични качества, опит от предишни работни места, образование, възможност за учене. Направете портрет на идеалния служител, преди да започнете да се срещате с кандидатите за позицията. Така ще Ви бъде много по-лесно да изберете правилния специалист за тази конкретна позиция.

2. Подгответе се за интервюто

Не само кандидатът трябва да се подготви за интервюто, но и лицето, което ще го проведе. Трябва ясно да разбирате структурата на интервюто, да имате предварително подготвен списък с въпроси:

  • Попитайте за миналия трудов стаж;
  • Не задавайте главоблъсканици, въпросите Ви трябва да бъдат ясни и точни;
  • Попитайте за целите в близко бъдеще;
  • Уточнете причината за смяната на работата;
  • Обсъдете графика / условията на работата/заплатата.

Запомнете: списъкът с въпроси трябва да се направи така, че на финала да можете да оцените кандидата на база получената информация относно уменията му, нивото на мотивация и личните качества. Също така е много важно да подготвите и самото помещение за интервюто - да се проветри, да се провери за наличието на столове. Трябва всичко да Ви е подредено.

3. Съставете структурата на интервюто

Правилната последователност ще придаде на интервюто цялостност и ще Ви помогне да съберете необходимата информация за кандидата за свободното място.

Класическата структура на интервюто:

  • запознанство
  • разказ на кандидата за себе си
  • поредица от въпроси от страна на интервюиращия
  • разказ на интервюиращия за компанията и свободната работна позиция
  • за финал на беседата се изисква обратна връзка
  • анализ на резултатите

4. Изберете техника

Съществуват стандартни техники за интервю. Но тук мненията на експертите се разминават: някой предпочитат един тип, а други препоръчват да не се използват тези способи и да се разработват собствени.

Ето списък на стандартните техники за интервюиране:

Структурирано интервю

Един от най-често срещаните способи. Тази техника е проста, ефективна и има широко приложение в областта на набирането на персонал. Методът включва интервю по предварително подготвени въпроси, без никакви импровизации.

Интервю за определяне нивото на навици и умения

Предполага формирането на пълен списък от уменията на кандидата. Напишете уменията, които кандидатът трябва да притежава, и оценявайте всяка позиция по установената скала. Този метод ще помогне да се избегне субективността в оценяването.

Стрес-интервю или провокативно интервю

Използва се само ако вакантното място предполага стресиращи условия. Този метод се състои в поставяне на кандидата в условия на стрес и проверка на неговото поведение извън зоната на комфорт. Провеждането на такова интервю изисква специални умения и опит от страна на интервюиращия.

CASE интервю (ситуационно интервю)

Такова интервю се състои от въпроси, които включват задания, подробни отговори с практически примери и моделирани ситуации.

Проактивно интервю

Това е техника за проверка на поведенческите модели. Задавайте въпроси, свързани с темата като цяло, а не конкретно с кандидата. Например, при какви условия служителите повишават ефективността? Какви грешки правят хората на работното място?

Най-опитните и успешни специалисти в областта на набирането на персонал препоръчват смесването на тези методи и индивидуалното им използване за всяко свободно работно място. Трябва да се има предвид, че за различните специалности и свободни работни места се нуждаете и от собствен подход.

5. Бъдете инициатора в разговора

Не забравяйте, че задаването на тона на интервюто - това е само Ваша задача. Изберете правилното темпо на интервюто и с настроение. Трябва да установите контакт и да разкриете човека. Добре е, ако кандидатът усети, че инициативата идва от вас и разбере, че вие ​​контролирате интервюто. Експертите препоръчват създаването на неутрална, делова атмосфера с приятелски, емоционален тон. Трябва да проявите заинтересованост към кандидата. Недопустимо е пренебрежението, уличаването в лъжи, агресията и противоречията.

6. Слушайте и наблюдавайте

80% от времето, което трябва да слушате, кандидатът ще говори. Но трябва да го насочвате в правилната посока и да не допускате отклонения от темата. Кандидатът трябва да говори по същество и да отговаря ясно на зададените му въпроси. Вашата задача е да получите възможно най-много информация, за това попитайте в хода на беседата за възникващите в следствие на отговорите на кандидата допълнителни въпроси.

Ако видите, плам в очите на кандидата и се е появил истински интерес към вакантното място - вие отлично сте се справили с работата си.

Също така е много важно да се наблюдава поведението на кандидата. Да можеш да четеш езика на тялото и да разбираш значението на мимиките и жестовете на лицето е важно както за това, да научиш допълнителна информация за човека, неговите лични качества и психофон, така и за да разбереш дали си успял да създадеш оптимална атмосфера и комфортни условия за интервю. Тук ще бъдат полезни познанията Ви за психо-типовете и тяхното проявление в поведението.

Добра помощ в работата ще бъде способността да се разберат особеностите на характерите на хората, културните, национални и социални контексти, в които живее кандидатът, разбиране на особеностите на представителите на различните поколения и етнически групи.

7. Презентирайте компанията

Много важна част от интервюто е представянето на компанията и вакантното място. За подготовката на подобна реч, трябва да се подходи с особена отговорност. Вашата задача - да заинтригувате човека относно работната позиция и да постигнете правилното разбиране на особеностите на предстоящата работа. Разкажете за философията на компанията, корпоративната етика и политика на дружеството. Дайте информация относно изискванията към кандидата и бонусите, които той ще получи за тях.

След презентацията, кандидатът трябва да има правилна представа за това къде ще работи, с кого, какво ще прави, как да се придвижва нагоре по кариерната стълбица. И най-важното - той трябва да иска да остане с вас и да положи усилия, за да получи позицията. Ако сте видял, че очите на човека са светнали и се е появил истинския интерес към свободното работно място - Вие сте се справили със задачата. Сега е важно да се анализират данните от интервюто и да се види дали кандидатът отговаря на изискванията на компанията.

8. Ценете своето и чуждото време

В допълнение към това, че интервюто Ви трябва да бъде структурирано, то трябва да бъде регламентирано и по време. Деловия подход включва предварително планирано време, което е отделено за интервюто. Придържайте се към времето, и ако видите, че кандидатът очевидно не отговаря на вакантното място, не губете време - опитайте се да завършите правилно интервюто и продължете да търсите следващия кандидат.

Вашата задача е да намерите професионалист за позицията, а не да създавате комфортна зона за приятни разговори.

Често има ситуации, когато човек е много нервен и не може да отговори на въпросите и такова интервю трябва веднага да бъде надлежно прекратено.

9. Финализирайте правилно разговора

От предишния абзац плавно преминаваме към уменията, които всеки интервюиращ трябва да притежава - способността да завърши интервюто. Независимо от това, дали кандидатът е подходящ за съответната позиция или не, той трябва да излезе с най-добрите впечатления за Вас и компанията. Не забравяйте: Вие сте лицето на бизнеса и ако човек остане с лошо впечатление след интервюто, то той ще отиде да разкаже за Вас на своите приятели и познати, което може да повлияе зле върху имиджа на фирмата.

10. Какво да избягвате

Във всеки бизнес има опасни моменти и капани, които трябва да се избягват. Ето основните моменти, които не трябва да присъстват в интервюто ви:

  1. Не вземайте решения, водени от интуицията. Трезво анализирайте получените от беседата данни.
  2. Забравете за личните взаимоотношения. Във връзка с набирането на персонал, не можете да имате познати, приятели, тези, които просто ви харесват, или обратното, тези, които не ви харесват. Само обективна оценка на кандидата за длъжността.
  3. Не поставяйте човек в неудобно положение, не го хващайте в някакви моменти, не давайте вид, дори и ако знаете, че той лъже. Направете всички заключения, които трябва да направите, само след като затворите вратата на офиса и останете сами.
  4. Не забравяйте за коректността на въпросите и не започвайте забранени теми. Това е важно!
  5. Проучете списъка с въпроси, които не трябва да се задават на хората по време на интервюто. Сред тях има дори и списък с теми, които нямате право да повдигате, изхождайки от законодателството на нашата държава.

 

И никога не забравяйте златното правило на всички HR-специалисти: няма добри или лоши хора, няма добри или лоши специалисти. За вас това са хора, които са подходящи или не са подходящи за конкретна открита длъжност.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »