Началник отдел „Контрол храни и граничен контрол“ при ОДБХ – Бургас
I. Минимални и специфични изисквания, които са предвидени в нормативните актове за заемане на длъжност началник отдел „Контрол храни и граничен контрол“ при
Областна дирекция по безопасност на храните – Бургас /ОДБХ – Бургас/ предвидени в нормативните актове за заемане на длъжността:
1. образование: висше
2. степен на образование: бакалавър;
3. професионална област: ветеринарна медицина; хранителни технологии; здравеопазване; биотехнологии; медицина;
4. минимален ранг за заемане на длъжността: IIII-ти младши;
5. професионален опит: не по-малко от 3-години;
6. длъжностно ниво по КДА: експертно ниво 7;
7. наименование на длъжностно ниво по КДА: ръководно ниво 7А.
II. Да отговаря на изискванията на чл. 7, ал. 1 от Закона за държавния служител.
III. Допълнителна квалификация:
1. компютърна грамотност.
IV. Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което попада в хипотезата на чл. 7, ал. 2 от Закона за държавния служител.
V. Необходими компетентности, съгласно длъжностна характеристика за длъжност началник отдел „Контрол храни и граничен контрол“ при ОДБХ - Бургас:
1. Управленска компетентност:
Да определя ясни и реалистични цели, отговорности и задължения на служителите от отдела. Да осигурява съгласуваност между оперативните планове /задачи/ на отдела, и стратегическите цели на ОДБХ – Бургас. Да приоритизира задачите и ги възлага за изпълнение в зависимост от компетентността и длъжностната характеристика на служителя, да осигурява добра координация, да търси и осъществява обратна връзка при изпълнение на задачите. Да управлява изпълнението и оценява ефективността на официалния контрол и/или изпълнението на задачите в съответствие с нормативните изисквания.
Да търси и използва разнообразни възможности за мотивиране и развитие на служителите. Системно да наблюдава и контролира изпълнението на задачите. Да използва ефективни начини за анализ и разрешаване на конфликти и проблеми.
2. Аналитична компетентност:
Идентифицира и разглежда проблемите, като се ориентира в тяхната структура и причините, които ги пораждат.
3. Работа в екип:
Участие в екипи, които работят в сътрудничество за постигане на общи цели:
- Формулира ясни цели и следи за спазване на установените правила за ефективна работа на служителите.
- Разпределя задълженията в съответствие с уменията и познанията на отделните служители.
- Допринася за общата цел и оценява приноса на служителите за постигането й.
Да изпълнява индивидуалните си цели по начин, който да подпомага изпълнението на общите цели. Да формулира ясни цели и да следи за спазването на установените правила, относно ефективен контрол. Да разпределя задълженията в съответствие с уменията и знанията на отделните служители. Да изгражда продуктивни работни взаимоотношения с колегите в отдела и извън него. Да насърчава изразяването на различни гледни точки и съобразява работата си с тях, в случай, че това е нормативно обосновано. Да споделя информация и знания, които са полезни за изпълнение на общите цели на отдела. Да подпомага развитието на инспекционните екипи, чрез редовен преглед на изпълнението и обратна връзка по изпълнението на поставените цели.
4. Комуникативна компетентност:
Да се изразява ясно и убедително, да разяснява сложни въпроси, идеи и понятия: да представя добре структурирани и аргументирани становища по различни въпроси във връзка с дейността на отдела. Да използва подходящи стилове на комуникация в зависимост от нивото и реакциите на служителите. Да изслушва другите внимателно и да проверява, дали правилно е разбрал поставения въпрос или проблем. Да уважава мнението на другите, да демонстрира толерантност към различни гледни точки. Да прави убедителни и въздействащи презентации по въпроси, свързани с дейността на отдел „Контрол храни и граничен контрол“.
5. Ориентация към резултати:
Да планира и изпълнява текущата си работа по начин, осигуряващ възможно най-добър краен резултат. Да се справя добре при работа по няколко задачи едновременно, да си поставя реалистични и изпълними срокове, да спазва изискванията за качество и ефективност. Да изпълнява поставените задачи и да търси помощ само в случай на обективна невъзможност за изпълнение. Да показва настойчивост при изпълнени на поставените задачи във връзка с възникнали проблемни ситуации. Да поема отговорност за постигнатите резултати. Да предлага ефективен начин за повишаване на продуктивността при качеството на работа съобразно нормативните изисквания и поставените цели.
6. Фокус към клиента /вътрешен/външен/:
Да познава очакванията на вътрешните и външните потребители на услугите/дейности, които отделът предоставя. Да поддържа позитивни отношения с всички клиенти като зачита правата и уважава интересите им. Да анализира информация за удовлетвореността на клиентите и дава конкретни предложения за подобряване качеството на обслужване.
7. Професионална компетентност:
Да познава и правилно да прилага европейското и националното законодателство в областта, в която работи – Закон за храните, Закон за агрохранителната верига, Закон за ветеринарномедицинската дейност и всички Регламенти на ЕС, относно контрола на храните. Да познава структурата е функциите на администрацията, принципите и правилата на нейната дейност. Да познава и прилага Закона за държавния служител и други закони и подзаконови и вътрешни нормативни актове, регулиращи дейността на БАБХ – ОДБХ – Бургас, както и устройството и функциите на администрацията и държавната служба. Да прилага правилно вътрешните правила и процедури, свързани с дейността. При упражняване на контролни функции и правомощия да действа добросъвестно като пази, отстоява и повишава престижа на длъжността, ръководството и организацията;
8. Дигитална компетентност:
Да създава цифрово съдържание /текст, таблици, изображения/ в поне един формат чрез дигитални инструменти и редактира съдържание, създадено от други. Да запазва, съхранява и повторно да използва файлове и съдържание, като ги споделя с помощта на съответните инструменти. Да търси информация онлайн чрез търсачки, като познава и прилага правилата в тази област, в зависимост от необходимата информация. Осъществява дигитална комуникация чрез използване на функции и инструменти в съответствие с приложимите правила в системата на БАБХ – ОДБХ – Бургас във връзка с работа с електронната деловодна система. Демонстрира знания и умения за решаване на рутинни дигитални проблеми, съобразно длъжността си. Информира и търси подкрепа за решаване на по-сложни дигитални проблеми във връзка с изпълняване на длъжността. Да познава и прилага правилата за информационна сигурност, съобразно длъжността си, утвърдени от БАБХ.
VI. Области на дейности на длъжност началник отдел „Контрол храни и граничен контрол“ при ОДБХ - Бургас, съгласно длъжностна характеристика:
1. Организира и контролира дейността на отдел „Контрол храни и граничен контрол“;
2. Изготвя становища, анализи, доклади, предложения и други документи/формуляри, свързани с дейността на отдела.
VII. Основна цел на длъжност началник отдел „Контрол храни и граничен контрол“ при ОДБХ - Бургас, съгласно длъжностна характеристика:
Да подпомага разработването и реализирането на стратегиите и политиката на ръководството на ОДБХ – Бургас в областта на контрола върху предприятията за добив, преработка и реализация на продукти от животински произход, обектите за производство на храни от неживотински произход, обектите за търговия с храни, употребата и съхранението на храни, процесите, материалите, веществата, дейностите или действията, включително транспортирането на храни, с цел гарантиране спазването на нормативните изисквания за производство и търговия с храни и защита на здравето на потребителите, както и осигуряване прилагането на законодателството на Европейските общности в областта на храните и тяхната безопасност на национално ниво. Организира и отговаря за извършването на граничен контрол на храни от неживотински произход, попадащи в обхвата на Регламент /ЕС/2019/1793, извършването на идентификационните и физическите проверки, включително вземане на проби за лабораторен анализ, обмен на информация чрез системата TRACES-NT по отношение на осъществявания контрол, извършването на заверки на официални документи, необходими за пускането на пазара на ЕС на пратки храни от неживотински произход, предприемане на мерки, съгласно приложимото законодателство при установени несъответствия, обмен на информация с Агенция „Митници“ по отношение вноса на пратките, осигуряване на информираност на физически и юридически лица по отношение на законовите изисквания, във връзка с въвеждането на пратките, както и прилагането на стандартни оперативни процедури по отношение на пробовземането за съответните замърсители. Отговаря за недопускане на опасни за здравето на хората суровини и храни, добавки в храните, материали и предмети в контакт с храните.
VIII. Начин на провеждане на конкурса – по реда на чл. 33, ал. 1, т. 2 и чл. 34, ал. 1 във връзка с чл. 38, ал. 4 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители, е чрез “писмена разработка“ по тематика „Законодателство в областта на контрол на храните.“ и провеждане на интервю с допуснатите до участие в него кандидати. До участие в интервю се допускат кандидатите, чиято оценка от писмения изпит е не по-малка от “4”.
IX. Необходими документи, които кандидатите трябва да представят за участие в конкурса са:
1. Заявление за участие в конкурса – Приложение № 3 към чл. 17, ал. 2 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители;
2. Декларация, подписана от кандидата и удостоверяваща обстоятелствата по чл. 17, ал. 3, т. 1 от Закона за държавния служител;
3. Копия от документи, удостоверяващи придобитата образователно-квалификационна степен и правоспособност, които се изискват за заемане на тази длъжност;
4. Копия от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит;
5. Копие от документи за придобит ранг /при наличие на такъв/;
6. Нотариално заверено пълномощно в оригинал в случай, че документите се подават от упълномощено лице.
Документите, които са издадени в чужбина следва да бъдат признати, по реда на Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища, приета с Постановление № 168 на Министерския съвет от 2000 г., обн. в ДВ, бр. 69 от 2000 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 43 от 16.05.2023 г
Документите с текст на чужд език следва да са придружени с легализиран превод на български език.
Копията на документите следва да са заверени на всяка страница от кандидата с поставяне на дата, подпис и изписване на текст „Вярно с оригинала“, когато са подадени на хартия.
X. Документите за участие в конкурса за длъжност началник отдел „Контрол храни и граничен контрол“ при ОДБХ - Бургас се подават в срок до 22.04.2024 г. – 17,00 часа по един от следните начини:
- на електронен адрес: [email protected];
- лично или чрез пълномощник в деловодството на административната сграда на Централно управление на Българска агенция по безопасност на храните, която се намира на адрес: гр. София - 1606, бул. „Пенчо Славейков“ № 15А; всеки работен ден от 09,30 часа до 17,00 часа.
Когато документите се подават, чрез пълномощник към тях се прилага и нотариално заверено пълномощно в оригинал.
Когато документите се подават по електронен път заявлението за участие в конкурса и декларацията по чл. 17, ал. 3, т. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители трябва да бъдат подписани от кандидата с електронен подпис.
Копие от длъжностната характеристика за конкурсната длъжност следва да се връчи на кандидата срещу подпис – при лично подаване на документите за участие в конкурса; при подаване на документите, чрез пълномощник – да се изпрати на посочения от кандидата, в заявлението му за участие в конкурса електронен адрес или да му се изпрати с препоръчано писмо с обратна разписка, а при подаване на документите по електронен път – да му се изпрати на съответния електронен адрес, посочен от него или с препоръчано писмо с обратна разписка.
XI. Българските граждани, които са преминали срочна служба в доброволния резерв по чл. 59, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура.
XII. Списъците и други съобщения във връзка с конкурса ще се обявяват на Интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните, в рубрика „Конкурси“, в сроковете, които са определени в Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители.
XIII. Основната работна заплата за длъжността е в размер от 933 /деветстотин тридесет и три/ лева до 3100 /три хиляди и сто/ лева, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с ПМС № 129/26.06.2012 г. и Класификатора за длъжностите в администрацията.
XIV. Минималният размер на основната заплата за длъжността е в размер от 933 /деветстотин тридесет и три/ лева, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с ПМС № 129/26.06.2012 г. и Класификатора за длъжностите в администрацията.
Основният размер на заплатата за длъжността ще бъде определен в зависимост от професионалния опит на спечелилия конкурса кандидат, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с ПМС № 129/26.06.2012 г. и Класификатора за длъжностите в администрацията.